Ga naar de inhoud
Oude nummers in nieuw jasje

Top 40 vol remakes van oude nummers: is het nostalgie of raakt de muziek op?

Domien Verschuuren, radio-dj Qmusic Beeld © Editie NL

De Top 40 staat bomvol remakes van dancehits uit de jaren '90 en '00. Al vijf weken lang staat het nummer I'm Good van David Guetta en Bebe Rexha op plek één. Dit lied zou je kunnen herkennen van de hit Blue (Da Ba Dee) van Eiffel 65. Waarom grijpen we terug op oude deuntjes? Is het nostalgie of raakt de muziek op?

Dat melodieën worden gebruikt om een heel nieuw nummer te maken met een andere tekst, is vooral de laatste jaren erg populair geworden, zegt radio-dj Domien Verschuuren van Qmusic. "In de hiphop gebeurde dit altijd wel, maar dat was meer samplen. In de Top 40 is het nog nooit zo heftig geweest als nu", vertelt hij aan Editie NL. "De lijst staat vol met oude hits in een nieuw jasje." 

Jongeren zullen het niet eens altijd doorhebben. "Er groeien nu veel kinderen op die het originele nummer niet kennen, dus dat maakt het makkelijker om melodieën te hergebruiken voor nieuwe hits", vertelt Verschuuren.

Nostalgie

Maar ook als je het nummer al kent kan het lekker klinken. "Die oude nummers zijn vaak populair en worden omarmd. Nostalgie is heel krachtig."

"We vinden het leuk om geluiden opnieuw te horen, zeker van twintig of dertig jaar geleden", zegt ook producer Janne Spijkervet tegen Editie NL.

Genoeg variatie 

Met zoveel remakes vraag je je bijna af: zijn de melodieën op? Maar dat is volgens Spijkervet niet het geval. "Je kunt ontzettend veel melodieën maken met het toonsysteem dat we gebruiken in onze westerse muziek." 

Dat beaamt muziekwetenschapper Wouter Capitain. "De variatie in combinaties is ontzettend groot. Met verschillende parameters, ritmes en dimensies kan je oneindig veel combinaties maken. In de loop van de geschiedenis is er al ontzettend veel muziek gemaakt, en er heeft zich nooit een situatie voorgedaan dat musici niks kunnen bedenken. Er is altijd wel iets mogelijk." 

Remakes in de huidige Top 40

  • Adrenaline van Kris Kross Amsterdam x Ronnie Flex x Zoë Tauran (was eerst: Everytime We Touch van Cascada).
  • 21 Reasons van Nathan Dawe feat. Ella Henderson (was eerst: Destination Calabria van Alex Gaudino en Crystal) Waters 
  • Deep Down van Alok, Ella Eyre & Kenny Dope feat. Never Dull (was eerst: The Bomb van The Bucketheads)
  • We Could Be Together van Gabry Ponte x Lum! x feat. Daddy Dj (was eerst: Daddy Dj van Daddy Dj) 

Remixen makkelijk?

Is remixen niet een makkelijke manier van muziek maken? "Ik denk dat het juist een uitdaging is om een bestaand nummer in een nieuw en vers jasje te steken", zegt Spijkervet. Ook moet je goedkeuring krijgen van de originele artiest.

Erik
Lees ook:
Erik de Zwart keert terug op de radio met Top 40 Hitdossier

Capitain: "Soms wordt er een remake gemaakt vanuit commercieel oogpunt. Dat kan een win-win situatie zijn. De artiest van toen kan er een zakcentje aan verdienen en de artiest van nu lift mee op het succes."