Ga naar de inhoud
Nederlandse ontwikkelaar

Vaccin tegen gonorroe in de maak: 'Steeds beter resistent tegen antibiotica'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

De geslachtsziekte gonorroe is steeds beter bestand tegen antibiotica. Daarom gaat de Nederlandse vaccin-ontwikkelaar Intravacc er een vaccin tegen ontwikkelen. Hiervoor is 14,6 miljoen dollar beschikbaar gesteld door het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Ook voor andere soa's zijn er vaccinaties in de maak.

Gonorroe is een soa die wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgedragen tijdens seks. De geslachtsziekte wordt behandeld met antibiotica, maar raakt daar steeds beter tegen bestand. Daarom wordt er nu gekeken naar vaccinaties. 

Neusspray

Hoewel er in meerdere plekken in de wereld al onderzoek naar wordt gedaan, is er nog geen vaccin tegen gonorroe op de markt. Het vaccin van Intravacc moet daar verandering in brengen. Het wordt door middel van een neusspray toegediend.

Meestvoorkomende soa's

Gonorroe is nummer 4 van de meestvoorkomende soa's in Nederland. De eerste drie plaatsen worden respectievelijk ingenomen door chlamydia, genitale wratten en herpes.

Bron: RIVM

Bij dierproeven bleek het vaccin effectief. "We zitten nog in het begin van het proces", vertelt Mirjam Hartman van Intravacc aan Editie NL. "We moeten nog onderzoeken hoeveel je ervan nodig hebt en of je het vaccin meerdere keren moet toedienen. In 2025 gaan we testen of het ook voor mensen veilig is." 

Antibiotica

Mensen met gonorroe in Nederland zijn nu nog veilig, zegt Hanna Bos, arts infectieziektenbestrijding bij Soa Aids Nederland. "Hier werkt antibiotica nog heel goed tegen gonorroe, maar in andere landen zijn bacteriën steeds resistenter. We verwachten dat die resistentie steeds meer gaat toenemen, waardoor antibiotica minder goed werken. Ook in Nederland."

Vaccins tegen andere soa's

Daarom is het volgens haar een goede zaak dat er een vaccin komt. "Voor andere soa's zoals hiv, chlamydia en herpes worden ook vaccins ontwikkeld", vertelt ze aan Editie NL.

Vraag
Lees ook:
Vraag naar gratis soa-tests in Amsterdam is te groot

Tegen HPV en hepatitis B zijn er al vaccinaties. "Die werken heel goed en zijn ontzettend belangrijk, omdat ze veel leed voorkomen. Dat er nu ook gekeken wordt naar een vaccin voor gonorroe, is heel goed."