Wonen op het water of zelfs in een drijvende stad in Nederland. Het is een van de opties om te zorgen dat we in de toekomst geen natte voeten krijgen als gevolg van de zeespiegelstijging. Daarnaast kan het een oplossing zijn voor het grote woningtekort. "Uiteindelijk moet het net zo normaal worden als bouwen op land."
In een nieuw rapport schetst kennisinstituut Deltares de mogelijkheden om ons te weren tegen de stijgende zeespiegel. Daarin wordt drijvend bouwen expliciet genoemd als een van oplossingen.
Steeds serieuzer
Dat soort woningen hebben een drijvende fundering. "We zijn er al vijftien jaar mee bezig", vertelt civiel ingenieur Rutger de Graaf van BLUE21 aan Editie NL. Hij denkt dat deze manier van bouwen de toekomst is. "Tot nu toe gaat het voornamelijk om luxe woningen en kleinschalige projecten. Maar ze worden steeds groter en serieuzer. Op den duur zou je zo een stad van 50.000 inwoners kunnen maken."
Drijvende woningen
Er worden in Nederland hier en daar al drijvende huizen gebouwd. Zoals de woonwijk Schoonschip in Amsterdam, waar dertig woningen staan. Of de achttien drijvende havenlofts in Rotterdam. Ook in Zeewolde loopt er een project waarbij negen luxe, drijvende woningen worden gebouwd.
Een voordeel van wonen op het water, is dat je huis zich vanzelf aanpast aan de stijgende waterspiegel. "Die zou aan het einde van deze eeuw al een meter gestegen zijn", aldus De Graaf.
Water opslaan
Daarnaast zijn er drijvende woningen die water kunnen opslaan, bijvoorbeeld op momenten dat er veel regen valt. Dat water kunnen we in tijden van droogte dan weer gebruiken. "In Delft hebben we al zes woningen die dit kunnen", aldus De Graaf.
Architect Koen Olthuis vindt de plannen heel realistisch. "Als je niets doet kan je hier in de toekomst niet meer wonen. Drijven is de oplossing", zegt hij tegen Editie NL. Je zou volgens hem een complete stad op het water kunnen bouwen. "Daarvoor heb je grote, drijvende platformen nodig."
Grote stap
Het is een bijzondere stap die we maken, vindt hij. "Dit is spectaculair. Bijna zoals in 1953, toen we besloten dat er deltawerken kwamen. Daarna heeft het nog wel dertig jaar geduurd voordat ze ook echt in werking traden."

Ook nu zal het even duren voordat deze manier van bouwen echt oplossingen voor de huidige problemen biedt, denkt Olthuis. "De komende jaren moeten we ons focussen op de plannen, daarna kunnen we die gaan uitvoeren." Met het type drijvende huizen dat we nu in Nederland hebben, gaan we het niet redden. "We moeten zorgen dat de huizen betaalbaar worden. En ze moeten met een hoge dichtheid gebouwd worden."
Een uitdaging is om ook te zorgen dat zulke woningen ook ecologisch verantwoord gebouwd kunnen worden. "De waterkwaliteit eronder moet ook goed zijn. Daar zullen nieuwe regels voor nodig zijn."
Bestemmingsplannen
En zo zijn er nog wel meer obstakels, vertelt civiel ingenieur De Graaf. "Bestemmingsplannen moeten worden aangepast. Er moeten locaties worden aangewezen. Er moet financiering komen. En woningcorporaties moeten het zien zitten", legt De Graaf uit. "Maar het nieuwe rapport van Deltares kan helpen."

Hij hoopt dat er in de toekomst bijvoorbeeld op het IJmeer en in de oude havens van Rotterdam gebouwd kan worden. "Het kost nu nog veel moeite om deze projecten te realiseren, maar uiteindelijk zou bouwen op het water even normaal moeten zijn als bouwen op het land."