Ga naar de inhoud
Nieuw onderzoek

Weer nieuw gezondheidsvoordeel van knuffelen vastgesteld: 'Het heelt je hart'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Pak snel iemand vast, want knuffelen is goed voor je gezondheid. Het hormoon dat daarbij vrijkomt, oxytocine, helpt bij het helen van je hart. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Michigan State University. Kun je jezelf echt gezond knuffelen?

Het knuffelhormoon oxytocine is constant aanwezig bij mannen, vrouwen en zelfs bij sommige dieren. We maken het aan als we knuffelen of seks hebben, maar ook als we bijvoorbeeld bij elkaar op schoot zitten. "Het gebeurt al als je een leuk persoon ziet, maar extra als je samen wat leuks gaat doen", vertelt hoogleraar sociale psychologie Carsten De Dreu.

Hartcellen

En dat is dus goed voor je hart, zo blijkt uit het nieuwe onderzoek. Het hormoon zorgt ervoor dat bepaalde cellen bij het hart veranderen in zogenoemde voorlopercellen. "Deze kunnen het hart ingaan en daar transformeren in andere hartcellen. Om zo het hart te herstellen", legt cardioloog Arti Ramkisoensing van het LUMC uit. "Die uitkomst is echt nieuw."

Meer onderzoeksresultaten

Dat knuffelen gezondheidseffecten oplevert, is al langer bekend. Er wordt volop onderzoek naar gedaan. Zo heeft Maastricht University onlangs nog het knuffelhormoon op muizen getest om te zien hoe het het geheugen kan ondersteunen bij Alzheimer.

Onderzoekers aan de KU Leuven hebben ontdekt dat het toedienen van oxytocine ervoor zorgt dat mensen met autisme meer bereid zijn om emotionele banden aan te gaan met anderen.

Ook loopt er een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie naar de rol van hormoon bij empathie van mannen met psychopathie.

Als het knuffelhormoon door de onderzoekers geblokkeerd werd, was er veel minder herstel van het hart te zien. Af en toe flink knuffelen kan dus goed zijn voor je gezondheid. Maar het kan niet alle schade herstellen: "Bij flinke beschadigingen, zoals na een groot infarct, zal niet gaan", zegt Ramkisoensing.

Boek
Lees ook:
Boek voor broertjes en zusjes van kind met hartafwijking: 'Grote impact op hun leven'

Een andere kanttekening bij het onderzoek is dat het daarin om jonge cellen gaat. "Het is nog niet duidelijk wat het met een volwassen hart doet."

Stress

Jezelf gezond knuffelen zal dus niet zomaar gaan. Maar er zitten nog wel andere fysieke voordelen aan, weet hoogleraar De Dreu. "Mensen die lang en gelukkig getrouwd zijn, zijn gezonder. Oxytocine is daar een schakel in. Er zijn ook aanwijzingen in de literatuur dat het helpt bij stressreductie. Het kan een helend effect hebben."

Maar pas wel een beetje op voor je direct met iedereen aan het knuffelen gaat, zegt De Dreu. "Met corona, of als iemand niet wil dat je ze knuffelt."