Ga naar de inhoud
Geen schermen in Frankrijk

Een boycot van het WK voetbal? Niet in deze oranjestraat

Deze straat in Den Haag wordt al versierd Beeld © Editie NL

Met z'n allen het WK voetbal kijken, is dat dit jaar wel zo gepast? Veel Franse steden vinden van niet: ze boycotten het WK in Qatar vanwege de schending van de mensenrechten in dat land en gaan daarom geen grote schermen opzetten. Zou zo'n statement ook in Nederland een goed idee zijn? In de Marktweg in Den Haag zijn ze van plan gewoon te kijken: de straat wordt zelfs al oranje versierd.

Het WK begint pas eind november, maar op de Marktweg hebben ze het er nu al druk mee. De huizen daar worden nu al ingepakt met de kleuren oranje en rood, wit, blauw. "We willen weer een beetje vrolijkheid in de straat toveren", vertelt bewoner Danny Van Dijk. "Dat gaat ons lukken."

In de Marktweg is er niet getwijfeld of ze dit nou wel moesten doen, nu er zoveel controverse is rondom de omstandigheden in gastland Qatar. "Als oranje niet meedoet, doen wij ook niet mee. Als ze het door laten gaan en oranje is erbij, dan zijn wij er ook bij. We staan achter oranje, klaar." En daarom wordt er dus gewoon versierd en naar de wedstrijden gekeken. "Als wij niet kijken, zal dat dan helpen?"

Franse
Lees ook:
Franse steden boycotten WK voetbal in Qatar: geen tv-schermen

Geen groot scherm neerzetten, of zelf de tv dit WK uitlaten: dat heeft ook eigenlijk geen zin, vindt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. "Zo'n boycot werkt niet. Je krijgt geen verandering voor elkaar", zegt Jan Kooy van de organisatie.

Steentje bijdragen

Wat Kooy betreft kun je dus gewoon naar het WK kijken. "Maar draag je steentje bij", zegt hij. "Ik snap dat mensen die voetbal willen kijken een feestje willen bouwen en dat is prima, maar informeer jezelf. Kijk wat je kan doen om zaken te verbeteren."

Er moet volgens Human Rights Watch namelijk nog veel veranderen. "We zien graag dat er een compensatiefonds komt. Uit dat fonds kunnen arbeiders en hun families worden gecompenseerd voor aangedaan leed in de afgelopen jaren", vertelt Kooy.

Denemarken
Lees ook:
Denemarken draagt 'protest-shirt' op WK in Qatar: wat doet Nederland?

En zelfs als we gewoon kijken, kunnen we volgens de mensenrechtenorganisatie ook in Nederland wat doen. Zo zouden cafés die de wedstrijd gaan vertonen eerst een video kunnen laten zien over de mensenrechtenschendingen in Qatar. En ook zelf kun je dingen doen, zegt Kooy: "Zorg voor druk. Plaats dingen op Facebook en Twitter en laat van je horen, met hashtags en berichten aan FIFA."