Ga naar de inhoud
Energiecrisis

Philomena stelt betalingen uit: 'Anders kan ik boodschappen niet betalen'

Philomena stelt het betalen van sommige rekeningen uit Beeld © Editie NL

Door de stijgende energieprijzen komen steeds meer mensen in de problemen. Om toch rond te komen, gaan sommige mensen bepaalde betalingen uitstellen. "Ik moet wel schuiven, anders kan ik mijn boodschappen niet meer betalen", vertelt Philomena, die dat ook doet. Deskundigen waarschuwen dat het voor je uit schuiven van een betaling voor extra problemen kan zorgen.

"Voor mijn huis en energierekening ben ik al 1700 euro kwijt, en daar komt nog een leaseauto bovenop", vertelt Philomena aan Editie NL. Daarom schuift ze weleens met de rekeningen die ze krijgt, want ze moet ook haar boodschappen nog kunnen betalen. Als ze een rekening niet betaalt, blijft er namelijk geld over om iets anders van te betalen.

"Telefoonrekeningen stel ik regelmatig uit omdat ik niet genoeg geld heb. Ook de afschrijving van mijn auto zorgt weleens voor problemen", zegt Philomena. "Mijn energierekening gaat nog wel, dat wordt afgeschreven op de dag dat ik salaris krijg. Dan is het geld wel snel op."

Harald
Lees ook:
Harald komt niet rond van middeninkomen: 'Heb geen recht op toeslagen'

Een betaling uitstellen, betekent natuurlijk niet dat je helemaal niet meer hoeft te betalen. Dat zorgt ook voor zorgen. "Ik moet wel kijken of ik de administratiekosten en herinneringskosten weer ergens vandaan kan halen."

Gat vullen

Het uitstellen is ook bij het Nibud bekend als bezuinigingsstrategie van huishoudens. En het is geen goed idee, zegt Karin Radstaak van het Nibud. "Het duurt hierdoor heel lang voordat de problemen aan het licht komen, omdat het ene gat met het andere wordt gevuld. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de problemen alleen maar groter worden."

Radstaak raadt het aan om hulp te zoeken in een vroeg stadium. "Zorg ervoor dat je direct in gesprek gaat met de partij aan wie je geld verschuldigd bent. En praat er ook over met je omgeving. Het is niks om je voor te schamen."