Ga naar de inhoud
Geen wetgeving

Hoe vers is vers? 'Etiketten in de supermarkt zijn misleidend'

Veel producten in de schappen worden aangeduid als 'vers' Beeld © EditieNL

Hoe vers is vers? Het is een term die door voedselfabrikanten te pas en te onpas wordt gebruikt. En dus liggen er in de schappen van de supermarkt producten als 'verse friet' en 'verse mosselen'. En supermarkt Lidl prijst de 'deluxe uiensoep Franse stijl' in een commercial zelfs aan als 'vers'. Mag dat zomaar?

Het woordje 'vers' mag elke voedselfabrikant gewoon op een verpakking zetten. "Fabrikanten kunnen daarmee doen wat ze willen", zegt Frank Lindner van Foodwatch. "Vers is een term die niet in de wet- en regelgeving op landelijk en Europees niveau is vastgelegd."

Als het ooit vers is geweest, kunnen fabrikanten zich daarachter verschuilen. "Of het daarna is ingevroren of gepasteuriseerd maakt dan niet uit." Een doorn in het oog voor Foodwatch.  "Fabrikanten doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het er vers uit ziet, maar dat is dan vaak niet zo."

Kinderen
Lees ook:
Kinderen aan de groente door snoepjes? 'Het is geen alternatief'

Volgens Lindner proberen fabrikanten met zulke uitspraken in te spelen op de emotie van mensen. "Met 'vers', of 'ambachtelijk', denk je dat je een hoogwaardig kwalitatief product hebt, maar dat is niet het geval."

Misleidend

Vers is een lastige claim om ergens aan te hangen. "Vers kost meer moeite, wat is dan vers? Die gezondheidsclaims zijn wat objectiever. Daar zijn afspraken over gemaakt, dat het bewezen gezond moet zijn", zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum.

Als consument zou je daarom kritisch moeten kijken. "Ze zijn niet onwettig bezig, maar het is wel misleidend."

Lidl past spotje aan

De uiensoep die Lidl als vers aanprijst heeft dat niet op de verpakking staan. En ook in het spotje zal het aangepast worden. De supermarktketen laat in een reactie aan EditieNL weten: "Onze Deluxe uiensoep Franse stijl is gemaakt met verse ingrediënten. Vandaar dat er het woord vers aan is gekoppeld. Jullie opmerking of vers in deze, de juiste benaming is, hebben wij intern besproken. De conclusie is dat wij deze niet op zijn plaats vinden en zullen dit aanpassen."