Ga naar de inhoud
Duurzame alternatieven

Isoleren met hennepvezel: 'Beter voor het klimaat'

Frederik Winterwerp met hennepvezel Beeld © EditieNL

Je huis isoleren kan een belangrijke troef zijn om je stookkosten laag te houden. Het materiaal waarmee we isoleren is alleen vaak niet goed voor het klimaat, zoals purschuim of steenwol. Maar er zijn ook duurzame alternatieven. Waarom worden die niet overal al gebruikt?

'Groenere' bouwmaterialen, Frederik Winterwerp zet zich daar met zijn bedrijf al jaren voor in. "Die boodschap proberen we al jaren aan de man te brengen", zegt Winterwerp tegen Editie NL.

Winterwerps bedrijf Groenebouwmaterialen heeft meerdere duurzame materialen in het magazijn staan. Houtvezelisolatie bijvoorbeeld. "We hebben dat gekozen omdat het uit duurzame bosbouw komt. Het is het afvalhout van houtzagerijen", legt Winterwerp uit. "Die houtsoorten heb je in een flexibel isolatiemateriaal dat glas- of steenwol vervangt. Maar we hebben ook varianten om pur-platen te vervangen."

Ziek
Lees ook:
Ziek door pur-isolatie, deskundigen pleiten voor inperking gebruik

En er zijn meer opties, zoals hennepwol en vlaswol. "De prijzen daarvoor waren tot voorkort hoger dan de CO2-intensieve alternatieven", vertelt Jan Willem van de Groep, van Gideon, die zich inzet voor het gebruik van deze materialen. "Vlasisolatie heeft inmiddels dezelfde prijs als glas- en steenwol." En het is ook nog eens beter voor het klimaat.

Daarin ziet Van de Groep nog meer kansen: "Het is een kans voor de agrarische sector. Vezelteelt zou goed kunnen op plekken waar nu moet worden afgeschaald met vee."

Traditionele bouwsector

Toch worden de duurzame materialen lang niet overal gebruikt. Dat zit volgens Winterwerp zo: "Je merkt dat het steeds meer mensen bereikt, maar nog niet het grootste bouwvolume. De bouwsector is traditioneel en conventioneel dus die moeten er vaak niks van te hebben. Er zit een dikke lobby achter vanuit de conventionele isolatiematerialen, die het duurzamer voordoet dan het is."

Ook kan bouwen complex zijn. "Je maakt snel bouwfouten. Als je zo'n houtvezelisolatie buiten toepast, moet je wel goed weten hoe je dat doet, anders levert dat flinke schade op", zegt Winterwerp.