De nieuwe thriller Don't Worry, Darling met in de hoofdrol Harry Styles zorgt voor teleurstelling bij jonge bioscoopgangers. Fans die nog geen zestien zijn mogen de bioscoop namelijk niet in. De film is door Kijkwijzer ingedeeld in de categorie 16-plus. Wat zijn de gevolgen voor kinderen als ze toch naar een film gaan die volgens de Kijkwijzer wordt afgeraden?
Britt Buijs baalt als een stekker. Ze is 15 en mag daarom de bioscoop niet in. En dat terwijl ze groot fan is van Harry Styles. "Al sinds hij in One Direction zat. Zijn muziek is geweldig", zegt ze. "Het maakt me heel blij. Ik heb ook kaarten voor zijn concert in juni."
Dat ze niet naar de film mag, vindt ze erg frustrerend. "Ik heb Pathé in een tweet gevraagd of ze geen uitzondering kunnen maken voor mijn vriendin en mij. Maar ze zeiden dat ze dat niet doen, omdat het de regels zijn."

Dat Don’t Worry, Darling een psychothriller is, vindt ze juist leuk. "Ik hou heel erg van thrillers en horrors. Bovendien ben ik ook fan van de andere hoofdrolspeler, Florence Pugh. Daardoor wil ik er al helemaal graag heen."
En nu? "Ik wacht maar gewoon tot de film op een streamingdienst verschijnt. Ik hoop natuurlijk snel, want mijn hele social media staat er vol mee. Ik wil geen spoilers zien."
Kijkwijzer-advies
Dat de film volgens Kijkwijzer niet geschikt is voor kinderen onder de zestien, is omdat het dus een psychologische thriller is, zegt Jordy Gomes van platform De Filmrecensent. "Er zit bloed in en het schuurt tegen horror aan. Je ziet ook dat de keel van een vrouw wordt doorgesneden."
In de bioscoopzaal kwam hij echter een ander soort publiek publiek tegen dan normaal gesproken bij dit soort films. "Het was echt een bepaald type meisjes, typische Harry Styles-fans. Heel jong."

Gomes vindt dat van tevoren niet duidelijk is om wat voor type film het gaat. "De marketing had er iets meer op kunnen letten. Op de poster zie je een verliefde Harry. Maar dat is geen goed beeld van wat er in de film te zien is."
Impact jonge kinderen
Hoewel jonge fans zoals Britt balen, is het goed dat de Kijkwijzer er is, zegt Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd en Media. "Op jonge kinderen kunnen zulke beelden een grote impact hebben. Ze komen extra heftig binnen en kunnen invloed hebben op hun beleving. Ze kunnen er angstgevoelens van krijgen."
Zo kan het dat een kind na het zien van Jaws angst voelt als hij of zij daarna naar de zee gaat. “Zij kunnen fantasie en werkelijkheid moeilijk scheiden. Die twee smelten samen."
Toch klinkt er ook kritiek op de adviezen van Kijkwijzer. "Kinderen kunnen thuis online ook alles kijken wat ze willen. Toch is dat anders. Thuis – in je eigen omgeving – kun je zo’n film uitzetten of pauzeren. In een bioscoop onderga je het, met een groot scherm en veel geluid. Zo’n bioscoop heeft ook een bepaalde verantwoordelijkheid."