Ga naar de inhoud
Voordelen voor patiënten

Opereren zonder snijden: 'Minder schade aan rest lichaam'

Irene van der Schaaf, interventieradioloog in het UMC Utrecht Beeld © Editie NL

Opereren zonder te snijden, dat gebeurt volgens het UMC Utrecht steeds vaker. Bij deze behandeling wordt het lichaam zo min mogelijk binnengedrongen. Zo kunnen afwijkingen aan bloedvaten of kanker bijvoorbeeld behandeld worden met slechts een katheter of naald. Dat heeft veel voordelen voor patiënten.

Bij opereren zonder snijden behandelen artsen de patiënt 'minimaal invasief'. Afwijkingen in het lichaam worden in beeld gebracht met bijvoorbeeld een CT-scan of een echografie, en kunnen vervolgens behandeld worden zonder dat er gesneden hoeft te worden.

"Ziek weefsel kun je meestal goed bereiken door de bloedvaten heen, of door een prikgaatje van 2 of 3 millimeter in de huid. Door de beelden te gebruiken weten we precies waar we moeten zijn", vertelt interventieradioloog Irene van der Schaaf van het UMC Utrecht. Doordat aandoeningen op lokaal niveau worden aangepakt, wordt de rest van het lichaam zo min mogelijk beschadigd.

Verschil per aandoening

Wat de beste manier van behandelen is, verschilt per aandoening. "Het is effectief, maar het hangt af van de aandoening en het stadium van de aandoening wanneer het wordt ingezet", zegt Van der Schaaf.

Kanker
Lees ook:
Kanker in een orgaan dat (bijna) niemand kent, maar iedereen heeft

Zeker niet alle operaties zijn te vervangen door interventieradiologie. Maar bij sommige dingen werkt het juist goed: "Voor aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen, of uitstulpingen in de hersenen. En bepaalde kankerbehandelingen, zoals tumoren in de lever of de nier. Daar kun je goed bij."

In het UMC Utrecht neemt het aantal van dit soort snijloze operaties toe. "Er zijn steeds meer techniekontwikkelingen die het mogelijk maken om dat bij verschillende soorten ziektes te doen." In heel Nederland zou deze trend te zien zijn.

Kwaliteit van leven

Als het aan Maureen Visscher van stichting Opereren Zonder Snijden ligt, wordt deze manier van behandelen voor iedereen mogelijk. Haar vader is overleden aan kanker. Tijdens zijn behandelingen was hij erg bezig met zijn kwaliteit van leven. "Zo kwamen we op opereren zonder snijden. Voor ons niet meer op tijd, zijn lichaam was te verzwakt. Hij zei: het mag voor mij dan te laat zijn, maar we moeten zorgen dat het voor anderen niet te laat is."

De stichting die ze kort voor zijn overlijden opzette, probeert mensen te helpen toegang tot interventieradiologie te krijgen. "Mensen bellen me weleens dat ze zoveel chemo's hebben gehad dat één kant van hun lichaam verlamd is. Of er niet iets anders is wat ze kunnen proberen", zegt Visscher.

Van
Lees ook:
Van kankerpatiënt naar dokter: doodziek besloot Max (25) zijn droom na te jagen

Kwaliteit van leven is voor patiënten belangrijk. "Iedereen is anders. Sommige behandelingen kunnen niet vervangen worden, dan moet er worden gesneden. Maar soms kan het zoveel opleveren."

Niet elk ziekenhuis heeft een interventieradioloog. Het doel van Visscher is dat dat niet uitmaakt voor patiënten. "Je moet er toegang toe krijgen als je het wil, niet alleen als je in het goede postcodegebied woont."