Ga naar de inhoud
Ook in Frankrijk en België

Naast weer- ook energiebericht? 'Stroomverbruik beter plannen'

In België en Frankrijk is er tegenwoordig naast een weerbericht ook een energiebericht Beeld © Editie NL

In Frankrijk en in België wordt er in het dagelijkse weerbericht nu ook aandacht besteed aan de momenten waarop de zon het hardst schijnt en de wind het hardst waait. Op basis daarvan kunnen mensen hun stroomgebruik inrichten. Moeten we hier in Nederland ook mee beginnen?

De momenten waarop veel energie opgewekt wordt zou ook het moment moeten zijn waarop we onze elektronische apparaten zouden moeten laten werken, zo luidt het idee. Zo beperken we stroomtekorten en houden we de kosten binnen de perken.

Overschot voorkomen

Volgens energiedeskundige Machiel Mulder van Rijksunversiteit Groningen is het inderdaad wenselijk om stroom te gebruiken op het moment dat het wordt opgewekt. "Als het hard waait en de zon schijnt hard, dan is er een overschot aan stroomproductie. Dan krijg je negatieve prijzen en worden de windturbines uitgezet." Dat kun je zo voorkomen.

Kuub
Lees ook:
Kuub en kilowatts? Dit is wat bekende energietermen betekenen

Zo'n energiebericht is een trend die we steeds meer zien, zegt weerman Maurice Middendorp van Buienradar. "Ik vind het best een goed idee om dat ook in Nederland te doen. We hebben het er zelfs al over gehad", zegt hij tegen Editie NL.

De vraag is vooral nog hoe dat energiebericht dan ingevuld moet worden. "Want het moet in overleg met energiebedrijven en de overheid. Het wordt vanuit onze overheid nog niet echt gestimuleerd."

Dag of nacht

Bovendien is het voor veel Nederlanders nu nog voordelig om juist 's nachts stroom te verbuiken. "Ik heb een contract waarbij stroom in de nacht goedkoper is", vertelt Middendorp. "Maar in Frankrijk en België is dynamische stroom belangrijker." In die landen wordt juist gestimuleerd om energie te gebruiken op momenten dat de zon schijnt.

Waarom
Lees ook:
Waarom de gasprijs daalt, maar je energierekening stijgt

Op dit moment maken veel mensen – net zoals Middendorp – gebruik van het voordeel van het dag- en nachttarief, vertelt Marlon Mintjes van Milieu Centraal. "Dat kan 7 à 10 cent schelen op de stroomprijs. Het kan echt lonen om je vaatwasser 's nachts aan te zetten", vertelt ze aan Editie NL.

Saldering

Wat in Nederland ook demotiveert om overdag stroom te gebruiken, is dat hier nog wordt gesaldeerd, oftewel: mensen met zonnepanelen worden gecompenseerd voor de stroom die zij terugleveren aan het net. "Maar dit gaat op een gegeven moment afnemen en uiteindelijk zelfs verdwijnen. Pas dan wordt het interessant om in de gaten te houden wanneer jouw zonnepanelen de meeste stroom opwekken en op die momenten stroom te gebruiken."

Energie
Lees ook:
Energie opslaan in plaats van terugleveren: hoe voordelig is een thuisbatterij?

Stroomgebruik overdag aanmoedigen werkt pas als ook de burgers er baat bij hebben, beaamt Mulder. "En dat kan pas als je de tarieven daarop aanpast. Een leverancier kan jou een contract bieden met variabele tarieven, waarbij je minder betaalt als er meer wordt geproduceerd."

Keerzijde

Dat heeft ook een keerzijde: je betaalt een hogere prijs als de zon niet schijnt en als het niet waait. "Maar het is voor ons als samenleving voordeliger. Zeker als we steeds meer zonnepanelen en windmolens krijgen. Maar een gedragsverandering lukt vaak pas met behulp van financieel voordeel."