Het is een van de bekendste vliegrampen van de vorige eeuw: de Bijlmerramp. Dertig jaar na dato is er een dramaserie over gemaakt, 'Rampvlucht', waarvan de eerste aflevering vandaag te zien is. Waarom nu pas, na zoveel jaar?
Er zijn heel wat documentaires over de Bijlmerramp, maar een dramaserie was er in al die jaren nooit gemaakt. Bedenker en scenarioschrijver Michael Leendertse was daar verbaasd over.
Zelf was hij er tot een paar jaar geleden ook niet mee bezig. "Ik was de ramp een beetje uit het oog verloren, ik was zelf tien jaar oud toen het gebeurde", vertelt Leendertse aan Editie NL. Tot hij in 2015 op een artikel stuitte uit 1999 over de ramp. "Ik heb toen direct met journalist Vincent Dekker afgesproken. Toen ik na dat gesprek wegging, wist ik: dit is het." Dekker is een journalist voor Trouw, die jaren onderzoek deed naar de ramp. Hij komt ook terug in de serie.
Bijlmerramp
Bij de Bijlmerramp stortte een Boeing 747-vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neer op een flatgebouw in de Bijlmer in Amsterdam. Minstens 43 mensen overleden. Naderhand meldden veel omwonenden dat ze gezondheidsklachten hadden. Hoewel er door zowel El Al als de Nederlandse overheid vanaf het begin werd beweerd dat het vliegtuig alleen bloemen en parfum vervoerde, rezen daar al snel twijfels over.

Sindsdien is Leendertse met het verhaal bezig. "Ik heb ontzettend lang research gedaan, omdat het zo'n complex geheel was." Hij beschrijft 'Rampvlucht' als een 'journalistieke thriller met een menselijk hart'.
Verdriet is niet weg
Dat het al zo lang geleden is, heeft volgens de scenarioschrijver zeker invloed op het rouwproces van de mensen. "Het maakt zeker uit of je het na tien of dertig jaar maakt", zegt hij. "Tegelijkertijd hebben wij gemerkt dat ook nu het verdriet niet weg is en het trauma er nog is."
Leendertse hoopt vooral dat de serie aangrijpende tv is. "En dat mensen beseffen dat het ook echt een link heeft met de huidige samenleving."
Historisch besef
Filmen van rampen of grote gebeurtenissen, daar wachten we in Nederland wel vaker wat langer mee. In tegenstelling tot Hollywood, zegt Remke de Lange, filmrecensent bij Trouw. "Amerikanen kijken heel snel naar hun eigen geschiedenis. Bij de Vietnamoorlog zag je dat er heel snel daarna al films kwamen. Dat is in Nederland heel anders."

Volgens De Lange worden ook in ons land tegenwoordig vaker dit soort waargebeurde verhalen verteld. Een goede ontwikkeling, vindt ze. "Het kan iets opnieuw op de kaart zetten, het is ook goed voor het historisch besef. Wat dat betreft is het ook heel waardevol."
Maar dat we dat pas na een tijdje doen, is volgens de filmrecensent niet gek. "Te snel is niet goed. Als er veel slachtoffers zijn gevallen, dan is er nog sprake van verwerking en is het echt te vroeg. Als je langer wacht dan weet je er ook meer over."
De serie is vanaf vanavond dagelijks te zien om 20.30 uur op NPO 1.