Ga naar de inhoud
Gegrepen door cheeta

Oog in oog met jachtluipaard: hoe veilig is parksafari?

Cheetas in Safaripark Beekse Bergen Beeld © ANP

Een scholier werd gisteren gebeten door een jachtluipaard in Safaripark Beekse Bergen. Hij was tegen de regels in het gebied van de autosafari ingelopen. En daar gaat het vaker mis: er zijn al meerdere keren mensen uit hun auto gestapt die maar net op tijd aan de wilde dieren konden ontkomen. Als het zo'n risico is, kun je dan niet beter stoppen? En wat moet je doen als je oog in oog komt te staan met een wild dier?

De Duitse scholier (17) was met zijn klas de wandelroute in het safaripark aan het lopen, toen hij samen met twee klasgenoten van het pad afging. De Duitsers kwamen op de route van de autosafari terecht.

"Daar staan grote waarschuwingsborden", zegt woordvoerder Linda Engels. "Desondanks zijn ze over het wildrooster gelopen, dat zes meter lang is. Ze zagen daar de cheeta's en zijn gaan rennen." De 17-jarige jongen werd daarbij door een jachtluipaard gegrepen. Een dierenverzorger kon hem redden.

Aan de regels houden

En het ging al eerder (bijna) mis: in 2018 stapte een Frans gezin uit de auto tijdens de safari. Ze konden op het nippertje ontsnappen. In 2019 gebeurde dit weer met een Duits gezin. Hoe verstandig is het dan om mensen tussen de wilde dieren te laten rijden?

Jongen
Lees ook:
Jongen (17) gegrepen door cheeta in Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen is er volgens de woordvoerder van overtuigd dat alles goed geregeld is in het park, mits iedereen zich aan de regels houdt. "Mensen hebben blijkbaar toch niet het besef dat ze met wilde dieren te maken hebben", zegt Engels. "We gaan uiteraard ook kijken naar dingen die het eventueel nog veiliger kunnen maken."

Na het incident in 2018 werden er extra flyers met veiligheidsregels verspreid.

Niet wegrennen

Je zal dus nooit zomaar oog in oog komen te staan met een jachtluipaard in Beekse Bergen. Maar mocht het je toch eens ergens overkomen, dan is wegrennen zoals de jongens deden geen goed idee. "Roofdieren reageren op prooien die weglopen", zegt gedragsbioloog Patrick van Veen.

Jachtluipaarden zijn het gewend om op hoge snelheid te lopen en een prooi te pakken. Door stil te staan, breng je ze in verwarring. "Dan zien ze je niet als eetbaar", legt Van Veen uit. "Het is ook het spel wat eromheen zit: een huiskat vindt het ook leuk als iets gaat bewegen. Dan wordt het ineens interessant."

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw gezin uit auto gestapt in cheeta-verblijf Beekse Bergen