Ga naar de inhoud
Weg uit Wijlre

Hoe Limburgs is Brand nog als het ergens anders gebrouwen wordt? 'Dit doet pijn'

Maarten Koudenburg is eindverantwoordelijke voor de Brand Brouwerij Beeld © Editie NL

Het bier waar Limburg zo trots op is, komt binnenkort niet meer uit Limburg. Brand stopt met het brouwen van pils in Wijlre en wordt voortaan geproduceerd in Brabant en Zuid-Holland. Daarmee komt een eind aan een lange traditie. Hoe Limburgs is het pils dan nog?

Het pils van Brand zal gebrouwen worden in Den Bosch en Zoeterwoude. Maarten Koudenburg, eindverantwoordelijke voor de Brand Brouwerij, spreekt van een noodzakelijke stap. "We moeten duurzaam blijven groeien, en dat lukt in Wijlre niet", zegt hij. In de brouwerij in Wijlre wordt voortaan speciaalbier geproduceerd.

CO2-neutraal

Fedor Vogel, uitgever en hoofdredacteur van het tijdschrift Bier!, denkt dat de overstap niet zozeer te maken heeft met de groei van Brand. "Ik denk dat de brouwerij is verouderd. Brand is onderdeel van Heineken en die is volop bezig met duurzaamheid en CO2-neutaal brouwen", zegt hij tegen Editie NL. De brouwerij in Wijlre zou niet in dat plaatje passen.

Limburgers

Voor de Limburgers zal het een beetje pijn doen, vermoedt Vogel. "Brand is echt een Limburgs merk waar de mensen lokaal gek op zijn. Maar Heineken blijft sterk investeren in het merk Brand, dus het bier zal niet verdwijnen."

Typisch
Lees ook:
Typisch Limburgs Brand Bier is straks niet meer Limburgs

Jan Ausems van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur denkt ook dat Limburgers hier niet blij mee zullen zijn. "Die nemen het Heineken misschien wel kwalijk dat ze het Limburgse hart uit het Brand-bier trekken. Wijlre is een klein dorp en ze zijn er erg trots op hun brouwerij die al sinds 1872 bestaat."

Smaak hetzelfde

Voor de consument zal het echter weinig uitmaken. "Er zal geen smaakverandering plaatsvinden. Mensen lezen er misschien vandaag wat over, maar ze zullen het niet proeven", zegt Ausems.

Het is bovendien geen verrassende stap, vindt hij. "In grote brouwerijen kan in grote volumes worden gebrouwen. En het CO2-vrij brouwen vergt enorme investeringen. Vanuit zakelijk perspectief is het daarom een logische stap om te brouwen in een al bestaande, grote brouwerij."

Verhuizingen van brouwerijen

Het komt vaker voor dat brouwerijen verhuizen. Zo wordt Hertog Jan uit het Limburgse Arcen inmiddels in het Brabantse Dommelen gebrouwen. Heineken en Amstel komen van origine uit Amsterdam maar worden nu gebrouwen in Zoeterwoude en 's-Hertogenbosch. Texels Skuumkoppe wordt deels op Texel gebrouwen, maar ook in België.

Bron: Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Toch zijn er ook nog steeds veel merken die nog op de plek van origine gevestigd zijn. "Bavaria, Budels, Lindeboom, Gulpener en Alfa zijn nog echte familiebrouwerijen die nog steeds op de originele locatie zitten."

'Brand blijft Limburgs'

Volgens Maarten Koudenburg van Brand hoeven Limburgers zich geen zorgen te maken: Brand blijft volgens hem absoluut Limburgs. "Vanmorgen hebben we onze medewerkers ingelicht, en dan merk je wel dat er ook emotie bij komt kijken. Maar het recept blijft Limburgs. Het hart en de vakmanschap liggen hier. Ik durf hardop te zeggen dat Brand het bier blijft waar Limburg trots op is."