Ga naar de inhoud
Beter voor milieu

Meer huizen verwarmen met restwarmte van datacenters? 'Logistieke uitdaging'

Bij de draaiende servers in datacenters komt veel warmte vrij Beeld © ANP

Je huis niet meer verwarmen met je centrale verwarming, maar met de restwarmte die vrijkomt bij datacenters. Het klinkt ideaal – al helemaal nu er sprake is van energiekrapte. In sommige plaatsen in Nederland worden datacenters hier al voor ingezet. Kan dat niet op grotere schaal?

Nederland telt 184 datacenters. Die zijn bij elkaar 40 hectare – zo'n 60 voetbalvelden – groot. Dat blijkt uit gegevens van Dutch Data Center Association.

Warm water

Bij het draaien van de servers in die datacenters komt veel warmte vrij, dat gebruikt kan worden om gebouwen mee te verwarmen. Wido Potters van datacenter BIT legt uit hoe dat werkt. "De warme lucht die van de servers afkomt, wordt gekoeld in een soort radiator waar koud water doorheen stroomt. Door de warme lucht worden die buizen en het water erin ook warm", vertelt hij aan Editie NL.

Nederlands
Lees ook:
Nederlands datacenter Microsoft verbruikte vier keer meer water dan gedacht

Dat warme water kan vervolgens naar huishoudens gestuurd worden. "Het is dan nog niet warm genoeg om mee te douchen of voor de verwarming van een huis, dus het warmtenet zal nog wel moeten bijdragen", zegt Potters. "Het is een gesloten systeem, dus het water wordt steeds opnieuw rondgepompt."

Amsterdam, Eindhoven en Groningen

In sommige plaatsen in Nederland worden gebouwen al op deze manier verwarmd. Dat geldt bijvoorbeeld voor 1300 appartementen in Amsterdam en 40 kantoorgebouwen in Eindhoven. Binnenkort komen daar nog eens 10.000 woningen in Groningen bij.

Voor de datacenters van BIT in Ede is het systeem voorlopig nog toekomstmuziek. "Dit regel je niet even in een week tijd", legt Potters uit. "We gaan het niet redden voordat de winter voorbij is. Maar goed, daarna komt er ook nog wel een winter – energiecrisis of niet. Dit plan loopt al lang."

Google
Lees ook:
Google gaat tweede datacenter in Groningen bouwen

Of ooit elk huishuiden in Nederland op deze manier aan warmte kan komen? "Het zou mogelijk moeten zijn, maar dat wordt logistiek een hele operatie", zegt Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar duurzaamheid aan de TU Delft. "In woonwijken waar geen datacenter in de buurt ligt, moet je dan wel heel veel buizen aanleggen."

Milieu

Voor het milieu zou het volgens Van den Dobbelsteen wel bevorderlijk zijn om op dit systeem over te stappen. "Datacenters die hier geen gebruik van maken, lozen hun warmte vaak in de natuur. Dat is heel slecht voor het milieu."

Potters sluit zich daarbij aan. "Het is zonde om voor niets de buitenlucht te verwarmen. Als de warmte er toch al is, kun je er maar beter wat zinnigs mee doen."