Ga naar de inhoud
Petitie

Einde van de draverij in zicht? 'Te veel gebruik van dwangmiddelen'

Verslaggever Jildou en paardentrainer Paul Hagoort Beeld © Editie NL

De jaarlijkse paardenrace op de Maliebaan in Utrecht wordt morgen vanwege de vele protesten voor de laatste keer gereden. Maar daarmee stopt de strijd van dierenwelzijnsorganisaties niet. De honderden paardenraces die er nog steeds georganiseerd worden, zijn een doorn in het oog van stichting Dier & Recht, die vindt dat de draverij te veel leed veroorzaakt. De organisatie roept met een petitie op om een einde te maken aan de sport zoals die nu beoefend wordt.

Paul Hagoort is Nederlands kampioen paardentrainer. Hij bereidt de dieren voor en traint ze. Een prachtige sport, vindt hij. "Vooral de spanning en de adrenaline. En om je harde werk beloond te zien worden. Een overwinning is het ultieme gevoel", vertelt hij aan Editie NL.

'Ze lijden niet'

Ondanks dat er in de sport oogkleppen en bitten gebruikt worden, lijden de paarden volgens Hagoort niet tijdens zo'n wedstrijd. "Als een paard zich niet 110 procent goed voel en niet happy is, kom je ook niet tot een topprestatie." 

Pony
Lees ook:
Pony verloot aan kind: aangifte tegen paardenmarkt Denekamp

Trainers en rijders doen er volgens hem daarom alles aan om te zorgen dat de paarden zich goed voelen. "Het is net als bij mensen: als iemand niet tevreden is, blijft hij ook niet voor je werken. Een paard levert dan ook geen prestatie."

Baasje pleasen

Sarah Pesie, dierenwetenschapper en -gedragsdeskundige van stichting Dier & Recht, denkt daar anders over. "Dat paarden geen topprestatie zouden leveren als ze niet blij zijn, is onzin. Dieren hebben geen keuze op dat moment. Ze gaan tot het uiterste om zichzelf te verlossen van de pijn." 

"In de draverij wordt de tong vastgebonden en krijgen de paarden bitjes in die tegen het gehemelte en de mondhoeken aandrukken", vertelt ze aan Editie NL. "Dat doet gewoon pijn."

Onderzoek

Ze verwijst naar Fins onderzoek dat aantoont aan 84 procent van de draverijpaarden wonden heeft in de mond. Ook blijkt uit meerdere studies dat er geregeld verwondingen, bloed en zweren aan het tandvlees voorkomen. "Draverijpaarden hebben ook vaker maagzweren door stress vergeleken met paarden in andere disciplines", zegt Pesie.

Dierenactivisten
Lees ook:
Dierenactivisten verstoren EK paardensport in Rotterdam

"Het erge is ook dat de mensen die eraan meedoen het zelf niet door hebben", vindt ze. "Ze pakken de dieren vast aan het bitje en de mond terwijl ze zichtbaar stress hebben. Dat zie je aan oogwit, rimpels boven de ogen en het laten zien van de tanden. Maar die signalen wordt allemaal genegeerd."

Petitie

Dier & Recht vindt dat er in de sport een groot tekort is aan kennis rondom paardenwelzijn. Daarom is de organisatie een petitie gestart. Inmiddels is deze zo'n 22.500 keer ondertekend. "We willen dat de minister ingrijpt en dat dwangmiddelen in de draverij verboden worden." Pesie denkt niet dat de sport dan überhaupt nog beoefend kan worden. "Dit is iets heel anders dan ontspannen rijden." 

Gedwongen

Ze vervolgt: "Als een marathonloper met een blaar doorrent is het zijn eigen keuze, maar voor een paard geldt dat niet. Die doet het niet voor zijn eigen plezier, maar in het belang van de mens."