Ga naar de inhoud
Na Frankrijk

Gratis morning-afterpil ook in Nederland? 'Oneerlijk dat vrouwen ervoor opdraaien'

Annemieke van Straalen vindt dat de morning-afterpil gratis moet worden in Nederland Beeld © Editie NL

In Frankrijk wordt de morning-afterpil vanaf volgend jaar gratis verstrekt. Tot nu toe moesten vrouwen boven de 26 jaar daar altijd voor betalen. Moet in Nederland deze pil ook gratis verkrijgbaar zijn?

Vrouwen in Frankrijk kunnen de morning-afterpil vanaf volgend jaar zonder recept van de huisarts ophalen. Dat zegt de Franse minister van Volksgezondheid, François Braun, in een interview met 20 Minutes

Bespreekbaar maken

Nu dit onderwerp in Frankrijk aan de orde van de dag is, is het een goed moment om het ook in Nederland weer eens bespreekbaar te maken, vindt Annemieke van Straalen van Baas in Eigen Buik. "Ik ben groot voorstander van het zo toegankelijk mogelijk maken van welke anticonceptie dan ook: zowel reguliere anticonceptie als noodanticonceptie", zegt ze tegen Editie NL.

Minister:
Lees ook:
Minister: gratis morning-afterpillen en soatesten in Frankrijk

"Menstruatie-armoede kennen we al, maar anticonceptie-armoede is er ook", gaat ze verder. "Terwijl ik vind dat het hoort bij het zelfbeschikkingsrecht."

Kosten

Zelf heeft Van Straalen er weleens 15 euro voor moeten neerleggen. "Dat is toch vervelend. Nou kan ik het betalen, maar voor anderen kan dit bedrag echt een probleem zijn. Het moet niet zo zijn dat iemand moet kiezen tussen avondeten kopen of een morning-afterpil halen."

Twee soorten

In de afgelopen twaalf maanden zijn er 435.000 morning-afterpillen verkocht in Nederland. Het meestverkochte merk is EllaOne. Daarvoor betaal je ongeveer 20 euro en deze werkt tot vijf dagen (120 uur) na de seks. Daarna volgt het merk Norlevo. Deze kost zo'n 15 euro en werkt tot maximaal drie dagen (72 uur) na de seks.

Bovendien vindt Van Straalen het oneerlijk dat vrouwen hiervoor moeten opdraaien. "Heeft iemand er ooit voor gekozen om geboren te worden met een baarmoeder? Vrouwen lopen het gevaar om ongewenst zwanger te raken. Ik vind dat de gehele maatschappij hier de verantwoordelijkheid draagt, alleen moet nu 50 procent ervoor opdraaien."

De morning-afterpil kan je kopen bij de apotheek en drogist, of online bestellen, vertelt huisarts Mirella Buurman. "Je hebt daar geen toestemming van de huisarts voor nodig."

Gratis
Lees ook:
Gratis anticonceptie? Volgens landsadvocaat is dat 'een politieke beslissing'

De pil wordt geadviseerd als vrouwen seks hebben gehad zonder bescherming. "Het liefst binnen twaalf uur, uiterlijk binnen vijf dagen. Hoe langer je wacht, hoe meer de bescherming afneemt."

Wel benadrukt Buurman dat het om een pil gaat met hormonen. "Daar kunnen bijwerkingen bij komen kijken, maar dat is altijd het geval bij medicatie. Gevaarlijk is het zeker niet."