Slecht geïsoleerde huizen

Sandra haakt tochtslangen voor haar buurt in strijd tegen de energiecrisis

22 september 2022 12:28
Sandra haakt samen met 20 vrouwen tochtslangen voor buurtgenoten

Toen Sandra Heuvelman voor de zoveelste keer op het nieuws zag dat de energieprijzen de pan uitrijzen, wilde ze iets doen om de mensen in haar buurt te helpen. Ze trommelde haar omgeving op en haakt inmiddels met 20 vrouwen tochtslangen voor Delftenaren.  

Samen staan we sterker, zo luidt het motto van de 49-jarige Sandra. Daarom bedacht ze om mensen met slecht geïsoleerde huizen te verblijden met zelfgehaakte tochtslangen. Deze kunnen mensen in huis tegen de kier onder de deur leggen, zodat er geen koude lucht doorheen komt.

Hulp gezocht

"Maar in mijn eentje zou het niet zo snel gaan", zegt Sandra tegen Editie NL. Ze trommelde via social media vrienden en kennissen op om mee te haken. "Het werd ontzettend leuk ontvangen. Zelfs wethouder Martina Huijsmans en een aantal raadsleden doen mee. En een vrouw die is gevlucht uit Oekraïne. Zij wilde graag iets terugdoen voor de mensen in Delft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prijsplafond energie helpt niet iedereen: deze groepen lijken vergeten

Om de slangen gratis te kunnen uitdelen, diende Sandra een projectplan in bij Haëlla Stichting, die helpt kleinschalige initiatieven te financieren. "Ze waren meteen enthousiast en keurden het goed." Via de stichting kreeg ze een startkapitaal waarmee ze het materiaal voor de tochtslangen kan halen bij de wolwinkel in de buurt.

Haakpakketjes

Sandra maakt voor alle haaksters een pakketje met twee bollen wol en vulling: precies genoeg om één tochtslang van te maken. "Mensen die nog nooit gehaakt hebben krijgen er een haaknaald bij, plus een patroon en haaktips via YouTube. Het geeft helemaal niets als je geen ervaring hebt, iedereen kan het leren."

Zelfgemaakte tochtslangen Zelfgemaakte tochtslangen

In de tussentijd speurt Sandra de stad af, op zoek naar mensen die de slangen kunnen gebruiken. "Ik gooi flyers door brievenbussen van woningen die niet goed geïsoleerd zijn." Haar aanpak blijkt goed te werken, want ze krijgt geregeld berichten van mensen met interesse.

Kleurkeuze

De ontvangers krijgen zelfs inspraak in de kleur van hun tochtslang. "Het moet toch bij je interieur passen", zegt Sandra vastbesloten. "We steken er veel tijd in. Het zou zonde zijn als mensen de tochtslang niet mooi vinden en 'm na de winter weer wegdoen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prijsplafond energie helpt niet iedereen: deze groepen lijken vergeten

Hoeveel productietijd eroverheen gaat? "Dat verschilt erg per persoon en de ervaring. De Oekraïense vrouw kan het bijvoorbeeld heel goed én is met pensioen; die heeft in twee dagen zo'n tochtslang af."

Positieve energie

Zelf heeft Sandra gisteren na twee weken haar eerste slang voor het project afgerond. "Dat komt omdat ik het naast mijn werk doe, in de avonduren. Bovendien moet ik veel dingen regelen voor het project." Hoewel het veel tijd kost, geeft het project haar veel energie. "Het is fijn om iets voor de wijk te kunnen doen." 

Ze staat er zelf van te kijken hoe gesmeerd het allemaal loopt. "Mensen reageren ontzettend enthousiast en geloven bijna niet dat ze gratis zo'n slang kunnen krijgen. Hopelijk laten zij het allemaal ook weer aan hun buren zien, zodat die mij ook weten te vinden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook mannen breien om rustig te worden: 'Heeft mijn leven veranderd'

Ze hoopt dat mensen in andere delen van Nederland eenzelfde actie willen opzetten. "Voor mij is het niet te doen om overal haakpakketjes rond te brengen. Maar het zou geweldig zijn als mensen in andere plaatsen dat wel zouden willen doen. Ze mogen altijd contact met mij opnemen via Facebook of LinkedIn, zodat ik ze kan helpen opstarten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore