Ga naar de inhoud
Miljoenennota

Koffertje van Kaag moet duurzamer: 'Misschien van brandnetel?'

Het koffertje met daarin de miljoenennota Beeld © ANP foto

We kunnen het gerust het einde van een tijdperk noemen: het koffertje van de Miljoenennota wordt vervangen. Minister van Financiën Sigrid Kaag vindt het tijd voor een lichter en duurzamer model, zei ze dinsdagavond in Jinek.

Het huidige koffertje wordt al sinds 1964 gebruikt. Zestien ministers van Financiën hebben er de Miljoenennota in gepresenteerd. En daar blijft het bij, vertelde Kaag, die dinsdag namens het kabinet als minister van Financiën de miljoenennota aanbood. "Het is tijd voor een ander model. Lichter en duurzamer."

Bekijk hier het fragment:

00:26

Het koffertje is gemaakt van geitenhuid. Inderdaad niet bepaald duurzaam, zegt Willa Stoutenbeek, specialist duurzame mode. "We hebben in Nederland veel geiten, maar die zijn er voor de melk. Met het vlees doen we weinig. Dus het gebruiken van de huid is bepaald niet duurzaam", zegt ze tegen Editie NL.

Plastic

Maar een duurzaam alternatief vinden is zo makkelijk nog niet. "Als je niet met dierlijke materialen werkt, dan kom je al snel bij plastic uit. Dat gaat misschien wel lang mee, maar uiteindelijk creëer je er ook weer plastic afval mee. Het lijkt me geen charismatisch alternatief."

Minister
Lees ook:
Minister Sigrid Kaag en Joost Vullings over de energierekening

Misschien moeten we voor een volgende koffer kijken naar materiaal van Nederlandse oorsprong, denkt Stoutenbeek. "Misschien hennep: daar kan je hartstikke veel mee. Of van brandnetel – dat groeit als een tierelier in Nederland. Het hoeft ook niet elke dag door weer en wind mee op de fiets. Ik denk niet dat het materiaal in dat opzicht heel sterk hoeft te zijn."

Koffer van afval

"Of we doen iets met de afvalstroom van de Tweede Kamer", fantaseert Stoutenbeek hardop. "Dan is het ook duurzaam."

Karton zou daarnaast ook kunnen. "Daar werden vroeger ook koffers van gemaakt. Zo'n koffer kun je dan maken van de papieren die in de Tweede Kamer zijn gebruikt."

Museum

En het huidige koffertje? Kaag zei gisteren in Jinek dat dat waarschijnlijk naar een museum gaat. Om welk museum het zou gaan, is onbekend.

"Als het inderdaad vervangen wordt, kan ik me voorstellen dat wij het graag zouden hebben in ons museum", zegt Monique Notenboom van het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. Hier is ook het allereerste Miljoenennota-koffertje te vinden. Daarin werd in 1946 voor het eerst de Miljoenennota gepresenteerd.

Op
Lees ook:
Op deze manieren worden we gedwongen om te verduurzamen

"Dat hadden we afgekeken van de traditie in Engeland", vertelt Monique Notenboom van het museum. De koffer is gemaakt van bruin leer en bevat in gouden letters de tekst 'derde dinsdag in september'. "Het is een mooi symbolisch element", vindt Notenboom.