Ga naar de inhoud
iPhone 14

Nieuwe iPhone makkelijker uit elkaar te halen: kun je weer zelf je accu vervangen?

Reparatiespecialist Bo Derks is met het herstellen van dit oudere model bezig Beeld © Editie NL

Wie ooit een iPhone met kapotte accu of gebarsten scherm heeft gehad, weet waarschijnlijk dat dat flink in de papieren kan lopen. Maar de iPhone 14 geeft hoop. Het nieuwe model is zo gemaakt dat hij makkelijk in- en uit elkaar gehaald kan worden. Kunnen we straks weer – net als vroeger – zelf onze accu vervangen?

Was vroeger de accu van je Nokia 3310 verouderd, dan kon je die gewoon vervangen. Maar met de smartphones van tegenwoordig is dat een stuk ingewikkelder.

Uren werk

Hoe ingewikkeld het is om zo'n telefoon uit elkaar te halen, weet reparatiespecialist Bo Derks van ThePhoneLab. Om het te demonstreren gaat hij met een iPhone 12 aan de haal, waarvan de achterkant is gebarsten.

"Eerst moeten we de achterkant laseren", vertelt Derks aan Editie NL. "En vervolgens met een klein beiteltje voorzichtig alle stukjes glas verwijderen." Dat is nogal een klus. "Daar ben ik wel een paar uur mee bezig."

iPhone 14

Maar de iPhone 14 geeft hoop. Na het verwijderen van de achterkant kunnen reparateurs direct bij allerlei onderdelen. "Dezelfde klus kan ik dan vermoedelijk in tien minuten."

iPhone
Lees ook:
iPhone 14 makkelijker te repareren: 'Grootste herontwerp in jaren'

Kun je er straks thuis ook zelf mee aan de haal? "Het wordt beter repareerbaar voor consumenten, maar je moet wel weten wat je doet, want er zitten veel delicate onderdelen in zo'n telefoon", legt Derks uit. "Voor de leek blijft het lastig."

Reparaties smartphones

Reparaties aan smartphones die vaak voorkomen, zijn reparaties aan het scherm, de accu, de camera of de achterkant. De kosten kunnen variëren van een paar tientjes tot een paar honderd euro.

Bron: Bright

Verschil per type

Maar niet elk nieuw model even eenvoudig uit elkaar te halen, weet techjournalist Floris Poort van platform Bright. "De iPhone 14 is inderdaad makkelijker te repareren, maar bij de Pro is het nog steeds vrij ingewikkeld."

Wel vermoedt Poort dat de ontwikkeling doorzet, en andere modellen zullen volgen. "Het is voor Apple ook goede PR, want het bedrijf staat bekend om z'n dure producten die moeilijk te repareren zijn."