Wedstrijd paalzitten

Niels zit al vijftig uur op een paal: 'Waar ben ik aan begonnen?'

20 september 2022 17:58 Aangepast: 20 september 2022 18:05
Deelnemers van het paalzitten Beeld © Aad Hogenboom

Zes mensen namen afgelopen zondag plaats op een klein plateautje in het water in Roelofarendsveen, om de strijd aan te gaan wie het langste blijft zitten. Deze wedstrijd paalzitten duurt 78 uur lang en inmiddels zijn er nog drie deelnemers over. Deelnemer Niels Molkenboer zit al een lange tijd op een paal en houdt het nog vol: "Concurrenten zijn taai."

Van 1970 tot en met 1972 werden er kampioenschappen paalzitten georganiseerd op het Braassemermeer in Roelofarendsveen. Inmiddels dus al 50 jaar geleden. De winnaar zat toen 92 uur op een paal.

Dit jaar werd de wedstrijd na een lange tijd eindelijk weer georganiseerd bij restaurant Paal 7 tijdens de feestweek in Roelofarendsveen. "Het begon als een grapje", vertelt organisator Mark van Ruiten van Paal 7 aan EditieNL. "Ik had niet gedacht dat zo veel mensen interesse hadden." Van Ruiten wist vrijwilligers te regelen en kreeg acht aanmeldingen van mensen uit het dorp. "Uiteindelijk kreeg ik een paar afmeldingen, waardoor zes mensen de strijd met elkaar aangingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wereldrecordpoging voor de langste waslijn in Helmond: 100.000 sokken nodig

Eén van die deelnemers is Niels Molkenboer. "Ik heb veel verhalen gehoord van vroeger over het paalzitten, waardoor het me leuk leek als het ooit nog een keer georganiseerd zou worden." Het paalzitten kwam vaker ter sprake bij Niels: "Ik had het er vaak over met mijn vrienden en toen hoorde ik dat het dit jaar georganiseerd zou worden bij Paal 7!" De deelnemer had eerst niet per se gepland om mee te doen. "Ik heb me vrijdagavond pas aangemeld met een drankje op."

Overblijvers

"Er zijn vandaag nog drie deelnemers over", verteltVan Ruiten aan EditieNL. "Het zijn mensen van verschillende leeftijden: van dertig tot over de vijftig jaar." Volgens de organisator begon het oefenen bij sommige deelnemers wel erg vroeg. "Er is zelfs iemand gaan oefenen op een paal in haar tuin", lacht hij.

De deelnemers hadden de afgelopen dagen het weer niet echt mee: van windkracht vijf tot hagel. "Het waaide erg hard en we hebben een paar keer regen gehad", vertelt Niels. "Het moet niet nog een keer gaan regenen, want ik weet niet of ik dat red", vervolgt hij. "Ik heb verschrikkelijk veel respect voor ze", vertelt de organisator aan Editie NL. Van Ruiten heeft een paar paraplu's gekocht, zodat de deelnemers toch nog een beetje droog blijven.

Er is dagelijks veel bekijks bij de wedstrijd Er is dagelijks veel bekijks bij de wedstrijd

Behoeftes

Maar een mens heeft wel behoeftes zou je zeggen. Slapen zit er niet echt in volgens Niels. "Ik heb al vijftig uur niet geslapen. Soms val ik een paar minuutjes weg en dan word ik weer wakker. Familie en vrienden zijn er gelukkig om mij aan te moedigen", zegt hij. Als het donker wordt heeft Niels het wel wat zwaarder. "Ik heb wel eens gedacht, waar ben ik aan begonnen?"

Van Ruiten verzorgt het eten voor de deelnemers. "Ze krijgen vier maaltijden op een dag", vertelt hij. "Daarnaast moeten ze hun behoefte doen naast de paal." Een deelneemster heeft wel een gordijn gekregen voor de privacy. "De deelnemers mogen in twee uur maximaal 10 minuten van de paal om naar de wc te gaan."

Als je van de paal af bent, gaat dit wel van je tijd af, zodat het zo eerlijk mogelijk blijft. Niels is twee keer van zijn paal afgegaan. "Als het niet lukt op de paal, moet ik er echt van af", zegt hij. Doordat hij een paar minuten van de paal is gegaan, denkt hij niet dat hij de winnaar wordt. "De andere twee deelnemers zijn nog helemaal niet van de paal afgegaan. De concurrenten zijn taai."  

Volgend jaar weer?

Of het volgend jaar weer georganiseerd wordt weet Van Ruiten bijna wel zeker. "Er zijn dagelijks zo veel mensen die de deelnemers komen aanmoedigen. Er komen dan mensen naar mij toe om te laten weten dat ze volgend jaar ook mee willen doen." Voor alle deelnemers zijn er prijzen te winnen. "Ik merk dat de prijs niet meer echt belangrijk is. Maar dat het gaat om te kijken hoe ver je komt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore