Ga naar de inhoud
Jan Modaal

Middeninkomens in de knel: loont werken nog wel?

Foto ter illustratie Beeld © GettyImages

Door de prijsstijgingen hebben niet alleen mensen met lage inkomens het lastig om rond te komen, maar komen ook de middeninkomens steeds vaker in de knoop. Maar waar de minima nog recht hebben op verschillende toeslagen, is Jan Modaal op zichzelf aangewezen. En meer gaan werken is lang niet altijd de oplossing.

Volgens het Nibud zijn de kosten voor een gemiddeld gezin met 188 euro per maand gestegen. Hierdoor heeft een derde van de Nederlandse huishoudens momenteel moeite om rond te komen. Daarom heeft het kabinet ondertussen een koopkrachtpakket aangekondigd waarmee ook de gemiddelde inkomens geholpen worden in 2023.

Koopkrachtreparatie

"Het is een illusie om te denken dat het kabinet alles kan repareren", zegt politiek verslaggever Frits Wester daarover. "Als je er bij de ene groep wat bijdoet moet je er bij een andere groep wat van afhalen, maar ook de middeninkomens gaan erop vooruit volgend jaar."

Miljoenennota:
Lees ook:
Miljoenennota: volgend jaar 'historische' koopkrachtreparatie

"Er komt volgend jaar een koopkrachtstijging van ongeveer 7 procent voor de lage inkomens, 4 procent voor middeninkomens, en 1,9 procent voor de hoge inkomens", zegt Wester. Hoeveel dit precies gaat schelen, verschilt volgens hem per situatie. 

Meer werken

En heeft het nou nut om meer te gaan werken? "De verlaging van de inkomensbelasting in de eerste schijf helpt je meer als je bijvoorbeeld fulltime werkt, dan als je parttime werkt", vervolgt Wester. Het loont volgens hem dan ook om te werken. "Als je een dag meer gaat werken, ga je gelijk al meer verdienen en vergroot je je koopkracht."

"De grensgevallen zouden dan wel toeslagen verliezen maar de meeste werkenden gaan erop vooruit", denkt Wester. "Zeker met de verhoging van de arbeidskorting er ook nog bij."

'16
Lees ook:
'16 miljard voor koopkracht, maar Prinsjesdag omgeven met onzekerheden'

Econoom Hugo van Erken is hier echter nog niet zo zeker van. "Veel van de toeslagen zoals de zorg- en kinderopvangtoeslag bouwen af naarmate je meer gaat verdienen. In sommige gevallen kan het dan zo zijn dat als je meer gaat werken, je minder gaat verdienen omdat je bepaalde toeslagen misloopt."

"Door het ingewikkelde toeslagenstelsel is de prikkel om meer te gaan werken heel laag in Nederland", vervolgt Van Erken. "Nu wordt er weer naar allerlei koopkrachtplaatjes gekeken en wordt er aan knoppen gedraaid om de koopkracht voor een groep te verbeteren. Maar door dit soort incidentele maatregelen krijg je alleen maar weer nieuwe problemen."

Olie op het vuur

"Het is alleen maar meer olie op het vuur", vervolgt de econoom. "De energietoeslag bijvoorbeeld. Die is echt alleen voor de minima, en maar eenmalig. Maar wat als je er net buiten valt? Dan kun je het nog steeds hard nodig hebben."

"Het minimumloon verhogen was wel een goed idee, dat is structureel", zegt de econoom. "Daar heb je echt wat aan. In de zorg wordt bijvoorbeeld veel deeltijd gewerkt, maar de prikkel om meer te werken ontbreekt daar totaal. Voor het geld wat je extra verdient, verlies je weer allemaal toeslagen en blijf je onder aan de streep met helemaal niet veel meer over."