Ga naar de inhoud
Geen flitsbezorging

Nieuwe bezorgdienst met scootmobielen: 'Ruimte voor een praatje'

Bij Scootbezorgd worden bestellingen per scootmobiel aan de deur gebracht Beeld © Scootbezorgd

Waar bij de meeste bezorgdiensten snelheid en lage kosten voorop staan, doet de nieuwe koeriersdienst Scootbezorgd het anders. Bij het bedrijf worden de pakketten rondgebracht per scootmobiel, en staat het ontmoetingsmoment tussen bezorger en besteller centraal. Op deze manier willen de initiatiefnemers het menselijke weer op de voorgrond plaatsen in de logistiek. "Er moet altijd ruimte zijn voor een praatje."

Bij Scootbezorgd worden de pakketjes bezorgd door mensen met een scootmobiel die bijvoorbeeld moeilijk ter been zijn. De ontmoeting tussen bezorger en besteller staat centraal, in tegenstelling tot bij andere bezorgdiensten. Na een succesvolle pilot hoopt het bedrijf zo snel mogelijk echt van start te gaan. De bezorgers staan klaar, het wachten is alleen nog op de pakketjes.

"We zagen in onze omgeving dat er veel mensen aan de zijlijn staan die meer zouden kunnen of willen. Veel mensen die met pensioen zijn en op een scootmobiel rijden, vinden het leuk om nog actief te zijn", vertelt initiatiefnemer Myrthe Rosema aan Editie NL. "We vroegen ons af hoe je een scootmobiel nog meer zou kunnen inzetten."

Flitsbezorgers
Lees ook:
Flitsbezorgers beloven zich netter te gedragen: 'Overlast terugdringen'

Zo ontstond het idee van de bezorgdienst. Een idee waar veel mensen enthousiast over zijn en volgens Rosema aan mee willen werken. "Veel bedrijven zijn hard op zoek naar personeel, maar wij krijgen gewoon aanbiedingen en moeten misschien zelfs mensen teleurstellen. We hebben absoluut geen tekorten hier. Mensen willen wel aan de gang, maar krijgen vaak niet de kans."

Alledaags contact

Zorgen om de mobiliteit van het personeel maakt Rosema zich niet. "Een scootmobiel kan juist handig zijn omdat ze op veel plekken kunnen komen waar auto's of fietskoeriers niet in kunnen, zoals winkelcentra."

Rosema en mede-initiatiefnemer Frouke Engel willen bovendien niet alleen mensen in een scootmobiel een hand toereiken, maar ook de bestellers tegemoetkomen. "We zien dat de eenzaamheid toeneemt en dat de samenleving steeds minder persoonlijk wordt door bijvoorbeeld zelfscankassa's. Wij willen de sociale afstand verkleinen door alledaags contact weer betekenis te geven."

'Ongedocumenteerde
Lees ook:
'Ongedocumenteerde maaltijdbezorgers rijden rond onder andermans naam'

"Daarom ligt de werkdruk bij ons minder hoog", legt Rosema uit. "We zijn niet de snelste. Het draait bij ons echt om het ontmoetingsmoment. Het is niet de bedoeling dat de bezorger overal tien minuten gaat koffiedrinken, maar er moet altijd ruimte zijn voor een praatje."

Dit alles leidt er wel toe dat Scootbezorgd niet de flitstijden kan aanbieden die bezorgers als Flink en Gorilla's wel beloven. Dat hoeft volgens Rosema echter geen probleem te zijn. "Er zijn genoeg pakketten die er niet binnen tien minuten hoeven te zijn. Ook veel bedrijven zijn steeds bewuster bezig met duurzaamheid en willen iets goeds doen voor maatschappij en milieu."

Wel op tijd

"Mensen denken soms dat onze bezorgingen vaak te laat komen, maar dat is niet het geval", zegt de initiatiefnemer. "Onze bezorgtijd is afhankelijk van afspraken met klanten. We calculeren van tevoren goed in wat we aankunnen. We moeten zorgen dat de werkdruk haalbaar is."

Met het personeel paraat om te beginnen en het plan klaar om in uitvoering te brengen kunnen Rosema en Engel niet wachten om te beginnen. Hiervoor zijn ze nog wel op zoek naar ondernemers om mee in zee te gaan. "Als we pakketten hebben, kunnen we starten."