Ga naar de inhoud
Na Haarlem nu ook Utrecht?

Verbod vleesreclame 'gaat niet voor minder consumptie zorgen'

Als het aan de PvdD en GroenLinks in Utrecht ligt, zijn dit soort reclames binnenkort verboden Beeld © ANP

Na Haarlem zou er ook in Utrecht zou een verbod moeten komen op vleesreclames in de openbare ruimte. Daarvoor pleiten de Utrechtse afdelingen van de Partij voor de Dieren (PvdD) en GroenLinks.

Haarlem is al overstag: die stad verbiedt als de eerste ter wereld vleesreclames in de publieke ruimte vanwege de negatieve gevolgen van de vleesproductie op het klimaat. Het verbod moet vanaf 2024 in fases worden ingevoerd.

Utrecht

Dat willen PvdD en GroenLinks nu dus ook in Utrecht. "Dat betekent dat reclame-uitingen niet meer te zien moeten zijn in bushokjes, of op abri's en reclameposters langs de weg", legt PvdD-fractievoorzitter Maarten van Heuven uit aan Editie NL. "Aan zulke reclames in de openbare ruimte verdient de gemeente zelf geld. Dus laten we daarmee stoppen."

Haarlem
Lees ook:
Haarlem verbiedt reclames voor vlees in openbare ruimte

De partij wil dat hier een einde aan komt omdat zulke reclames logischerwijs het eten van vlees stimuleren. "Dat gaat niet alleen samen met dierenleed, maar leidt ook tot opwarming van het klimaat. Of het nu biologisch is of niet."

Lokale wetten

Reclamestrateeg Tim Claassen heeft zijn twijfels bij de plannen. "Als het politieke debat verandert is het logisch dat we meebewegen. Gemeenten hebben het recht om op het publieke domein en het straatbeeld te beschermen. Maar je moet oppassen dat het niet allemaal lokale wetten worden die moeilijk te controleren zijn", zegt hij tegen Editie NL.

'Geen
Lees ook:
'Geen reclames op Netflix bij kinderprogramma's'

"We moeten ons realiseren dat reclames een heel sterke invloed hebben op mensen", vervolgt Claassen. "Maar het verbieden van zulke reclame gaat er niet voor zorgen dat mensen geen vlees meer eten."

Andere soorten reclames

Het is overigens niet het enige soort reclame dat PvdD graag ziet verdwijnen. "We zijn ook voorstander van het verbieden van snoepreclames voor kinderen", zegt Van Heuven. "En we hebben eerder al eens met succes gestreden voor het verbieden van fossiele reclame." Daaronder vallen bijvoorbeeld reclames voor vliegreizen en de olie-industrie.

Of er een verbod komt in Utrecht, moet nog blijken. PvdD en GroenLinks leggen het voorstel bij het college neer.