De panfluit wordt al snel geassocieerd met een stel kleurrijke muzikanten in de winkelstraat die het thema van 'Once Upon a Time in the West' ten gehore brengen. Maar volgens panfluitist Matthijs Koene is het instrument ook geschikt voor serieuzere muziek. Hij ontwierp een nieuwe fluit en heeft als missie het instrument weer op de kaart te zetten. "Emancipatie van de panfluit."
De houten panfluit was volgens muzikant Matthijs Koene aan vernieuwing toe. Hij ontwierp samen met orgelbouwers Flentrop en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds een metalen variant. "Ik denk dat straks iedereen op metaal gaat spelen, dat was wel de insteek toen we deze nieuwe fluit bedachten", zegt hij tegen EditieNL.
Metaal
Hij hoopt de wereld van de klassieke muziek te veranderen en dat componisten muziek gaan schrijven voor de metalen panfluit. "Er zijn nog maar weinig klassieke stukken waar de panfluit onderdeel van uitmaakt. Met deze fluit wordt de emancipatie van de panfluit misschien wel makkelijker."
De fluit is namelijk een stuk anders qua geluid dan de traditionele panfluit. "Hij reageert veel sneller dan een houten fluit. Er komt sneller geluid uit en hij is een stuk gevoeliger. Bij een beetje lucht komt er al geluid uit. Ik heb dan ook de hele zomer moeten oefenen om er behendig in te worden."
Als de panfluit straks meer te horen is in klassieke stukken kan hij volgens Koene ook meer in de popmuziek gebruikt worden. Al is ie volgens DJ Paul Rabbering daar al langer te horen. Zo had de Noorse DJ Kygo in 2014 een aantal hits met daarin een panfluit-achtig geluid.
"In de jaren negentig had je wel trance-platen waar panfluiten in zaten", vertelt Rabbering tegen Editie NL. "Maar dat waren vaak dan wel een beetje elektronisch klinkende panfluiten en niet echt die originele houten."
Suf Imago
"Of deze nieuwe panfluit het verschil gaat maken weet ik niet, de fluit heeft in de popmuziek wel een beetje een suf imago. Maar in dancemuziek werkt het wel."