Ga naar de inhoud
Lange rijen

Welk schoeisel is Schiphol-proof? 'Kies voor veters en demping'

Wie via Schiphol reist moet rekening houden met lange wachtrijen Beeld © ANP

Sinds een paar dagen is het weer raak op Schiphol. Hoewel de zomervakantie voorbij is, staan er opnieuw ellenlange rijen. Daarom luidt het advies van de luchthaven: trek comfortabele schoenen aan. Voor welk soort kun je het best kiezen?

Doordat de zomerbonus die de beveiliging kreeg niet meer wordt uitgekeerd, zijn er weer grote tekorten op Schiphol. Dus kun je er maar beter voor zorgen dat je goed voorbereid naar het vliegveld komt – op z'n minst qua schoeisel. "Belangrijk is dat de zool van de schoen goed en comfortabel is", legt Ard Noornhein van schoenenwinkel Nolten uit. "Je ziet dat mensen met het mooie weer op van die slippertjes met houten zolen staan. Dat is hartstikke vermoeiend voor je voeten en niet fijn."

Licht en zacht

Een zachte zool is beter. "Zorg ook dat de schoen vanbinnen lekker zacht is. En niet te zwaar. Een lichte sneaker met een wat dikkere zool is een goede schoen om zo lang op te kunnen staan. En ga zeker niet op pumps."

Zorgt
Lees ook:
Zorgt extra personeel voor rust op Schiphol?

Zorg daarnaast dat je genoeg teenruimte hebt. "Als je lang staat, worden je voeten warm en zetten ze uit. Dat kan gaan knellen", vertelt Noornhein. "Je mag de schoen best een beetje voelen, maar wel op een aangename manier."

Demping

Let er bovendien op dat er demping in de schoen zit, zegt podotherapeut Lars Fuit. "Want het is natuurlijk niet fijn om lang op een harde ondergrond te staan. Een sportieve schoen met demping kan helpen."

Extra fijn is als die stevig is rondom de hiel, de voet goed omsluit en een vetersluiting heeft, zodat je 'm eventueel losser kunt maken. "Als de veters te strak zitten kun je dat vaak zien aan een rode plek of afdrukken op de wreef, als je de schoenen en sokken uitdoet. Zo kun je ook op andere plekken van de voet zien waar je schoen te veel druk zet." Als dit langtijdig is gebeurd, kan er op die plekken eelt of slijmbeursontsteking zijn ontstaan.

En
Lees ook:
En weer is het druk op Schiphol, chaos wel iets minder groot

De meeste mensen hebben volgens Fuit wel een schoen in de kast staan die aan de criteria voldoet. "Ze hoeven niet duur te zijn."

Beweeg

Zijn laatste tip: probeer in de rij te bewegen. "Bijvoorbeeld een stapje naar voren en weer terug, en passen op de plaats. En verplaats je gewicht van het ene been op het andere."