Ga naar de inhoud
Coronavaccinatie

Nederland verdeeld over herhaalprik: 40 procent twijfelt of zegt nee

Vanaf vandaag krijgen zorgmedewerkers en kwetsbaren een uitnodiging voor een boosterprik op de mat Beeld © ANP

Gaat iemand zich nog laten prikken, nu corona voor veel mensen toch verleden tijd lijkt? De overheid hoopt van wel. Vandaag krijgen risicogroepen en zorgmedewerkers een uitnodiging voor een herhaalprik. In oktober krijgt iedereen van 12 jaar en ouder de oproep. Maar gaan we 'm ook halen? Dat liet Editie NL peilen door DVJ Insights.

Hieruit blijkt dat 60 procent van de gevaccineerden van plan is om dit najaar wel een booster te halen. 21 procent geeft aan het nog niet te weten, en 19 procent zegt geen nieuwe prik te willen. Vooral onder jongeren is de bereidheid afgenomen.

Weinig zorgen

Daarnaast kwam uit het onderzoek naar voren dat gevaccineerde Nederlanders zich steeds minder zorgen maken over het virus. Op dit moment bekommert 30 procent van de ondervraagden zich nog om het virus. Van de ondervraagde Nederlanders die zich geen zorgen maken over het virus, deed 62 procent dit eerder nog wel.

Toch is het volgens Bart Bolkestein, data-analist bij Corona Locator Nederland, geen overbodige luxe om wel een vaccinatie te gaan halen. "Sinds een week zien we dat de R-waarde weer boven de 1 is. Het betekent dat het totaal aantal coronabesmettingen weer toeneemt. Door een nieuw vaccin kunnen die aantallen weer omlaag worden gebracht."

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe coronavaccinatie in de herfst voor iedereen vanaf 12 jaar

"Die stijging is eigenlijk ontstaan na het aflopen van de schoolvakanties", vervolgt Bolkestein. "Kinderen zitten natuurlijk met z'n allen weer op school, maar aan de andere kant kunnen de oplopende cijfers ook met terugkerende vakantiegangers te maken hebben. Er is in ieder geval sprake van een kleine opleving."

Bolkestein wijst er bovendien op dat het steeds moeilijker wordt om de ontwikkeling van het virus in de gaten te houden. "Hoe dichter je erop zit, hoe beter je alles kunt bijhouden. Mensen die positief testen met een zelftest en vervolgens niet naar de GGD gaan hebben wij niet op de monitor. Een ander deel test zelfs helemaal niet meer."

Basisimmuniteit

Ook hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond van het VUmc benadrukt het belang van de booster om een nieuwe coronagolf te onderdrukken. "We staan er sowieso beter voor dan vorig jaar, iedereen heeft wel een soort van basisimmuniteit. Maar het vervelende is dat de verwachting is dat het aantal besmettingen in het najaar verder gaat toenemen, terwijl de bescherming juist afneemt."

"Door die twee samenlopende factoren is de kans echt wel aanwezig dat er uiteindelijk weer mensen in het ziekenhuis gaan belanden", vervolgt Van Egmond. "Om dat te voorkomen kan een nieuwe prik helpen. Vooral voor de oudere mensen en voor de zwakkeren maakt de booster echt het verschil."

Aantal
Lees ook:
Aantal nieuwe coronagevallen stijgt weer een beetje

Dit heeft er volgens Van Egmond mee te maken dat de prik enerzijds werkt als booster voor de oude prik, maar anderzijds ook bescherming biedt tegen de nu dominante omikronvariant. Dit was bij de eerste vaccinatieronde nog niet het geval, omdat we toen nog te maken hadden met de deltavariant.  

We hoeven ons volgens Van Egmond ook geen zorgen te maken dat ons imuunsysteem 'vaccinatiemoe' zou worden. "Theoretisch gezien zou dat kunnen, maar daar is nu geen enkele aanwijzing voor. Na elke booster is er tot nu toe telkens een betere bescherming tegen de varianten van het virus. Daarnaast is de nieuwe prik dus echt een geüpdatete versie. Het is niet gewoon maar dezelfde prik."

Geen zorginfarct verwacht

"We verwachten in het najaar geen zorginfarct meer, maar voor individuen blijft het absoluut belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt", zegt Van Egmond. "Jongere mensen hebben niet het risico om heel ernstig ziek te worden. Maar de prik beschermt wel en corona komt altijd op een onhandig moment."

"De samenleving kan ook ontwricht worden als er niet veel mensen in ziekenhuizen belanden, maar er wel heel veel mensen ziek zijn", vervolgt de hoogleraar immunologie. "Daarom raad ik iedereen aan: neem de prik en zorg dat je de hele winter beschermd bent en andere mensen helpt."