Ga naar de inhoud
Vertraging bij levering

Schoolboeken te laat geleverd: 'Rommelig begin van nieuw schooljaar'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Het nieuwe schooljaar is begonnen, maar dat verloopt niet zoals het zou moeten. Sommige leerlingen zitten nog steeds op hun boeken te wachten. Volgens de Algemene Onderwijsbond kan het nog wel tot na de herfstvakantie duren voordat ze er zijn. Het probleem met de schoolboeken is niet nieuw, maar dit jaar zit het wel heel erg tegen: "Er zijn verschillende oorzaken, van personeelstekort bij uitgeverijen tot stakingen."

Problemen bij levering van schoolboeken speelt op veel plaatsen in het land. Hierdoor kunnen leerachterstanden ontstaan bij middelbare scholieren en studenten op het beroepsonderwijs.

Rob Voorwinden van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vertelt: "Alle distributeurs hebben problemen met het leveren van boeken. Dit heeft verschillende oorzaken: personeelstekort, stakingen in een Duitse haven waardoor containers met schoolboeken zijn gestrand en er is tegenwoordig elk jaar een nieuwe lesmethode." Het gevolg is dat leerlingen zonder boeken komen te zitten en kopietjes krijgen van docenten.

Schooljaar
Lees ook:
Schooljaar van start: 34 miljoen voor kinderen uit kansarme wijken

Nieuwe lesmethodes

Volgens Voorwinden zit het probleem ook in het feit dat er elk jaar weer nieuwe lesmethodes zijn. "Vroeger had je één boek en daar deed je jaren mee, maar als de methode verandert, dan heb je opeens niks meer aan het oude boek", zegt hij. "Volledig digitaal gaan en zonder boeken werken dat gaat niet. Veel boeken hebben namelijk een digitale component erin zitten."

Tommy Derksen, docent Bedrijfsadministratie en Bedrijfseconomie van MBO Utrecht sluit hierbij aan. "Digitaal werken, zonder boeken is voor ons geen optie. Met boeken hebben leerlingen veel meer overzicht: ze snappen het beter, gaan door te schrijven meer nadenken en hebben minder afleiding."

Kopiëren 

MBO Utrecht heeft al eens eerder problemen ervaren met late levering van schoolboeken. "Het verschil met voorgaande jaren is dat we toen gebundeld de kopietjes kregen van de uitgevers. Nu is er uitstel op uitstel. Het is een rommelig begin van een nieuw schooljaar", zegt hij.

Scholen hebben een link gekregen naar pdf-bestanden met de eerste hoofdstukken van de ontbrekende boeken. "Ik start elke dag met kopiëren van de boeken. We hebben vier klassen in het eerste jaar. Dit zijn in totaal 75 leerlingen en die hebben allemaal boeken nodig." Volgens Derksen is hij nog wel even bezig met kopiëren.