Ga naar de inhoud
Per gezin

Koud douchen om energie te besparen: 'Scheelt ruim 600 euro per jaar'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Lekker wakker worden met een koude douche. Je moet er maar zin in hebben. Toch is het met de huidige gasprijzen het overwegen waard. Uit een berekening van Pricewise blijkt dat een gemiddeld gezin ruim 600 euro kan besparen door koud te douchen, maar of iedereen daar op zit te wachten?

Liefhebbers van de Wim Hof methode kennen het al, koud douchen om je beter te voelen. Maar nu de gasprijzen door het dak gaan kan koud douchen kan behoorlijk wat schelen op de energierekening. Pricewise berekende dat een gemiddeld gezin dat per persoon elke dag negen minuten een warme douche neemt per jaar zo'n 210 kubieke meter gas verbruikt, wat neerkomt op 735 euro per jaar.

'Hang
Lees ook:
'Hang de was op': Simpele energiebesparingstips overheid open deur?

Als datzelfde gezin koud zou douchen dan is het per jaar slechts 87,50 euro kwijt aan gas. Ervanuit gaande dat het gezin in de koude wintermaanden lauw water gebruikt. Dat scheelt 647,50 per jaar. 

Lekker fris

Zelf doucht directeur Hans de Kok ook koud. Ik heb afgelopen drie zomermaanden geprobeerd om koud te douchen en dat beviel best goed. Het is lekker fris", zegt hij tegen Editie NL. Hij maakte er ongepland kennis mee toen zijn boiler afgelopen winter stuk ging. "Ik was toen genoodzaakt een paar dagen koud te douchen", gaat hij verder. "Toen afgelopen zomer de gasprijs zo hard steeg ben ik weer begonnen en het gaat me redelijk af."

Het begin vindt hij nog wel even fris, daarna wordt het volgens hem beter te doen. "Het voordeel is ook dat je daardoor ook korter doucht. Dus het scheelt niet alleen in de energiekosten maar ook op je waterverbruik."

Gasrekening
Lees ook:
Gasrekening torenhoog: is infraroodverwarming slim?

Naast de financiële voordelen is het volgens Koen Levels, thermofysioloog van Defensie ook goed voor het lichaam. "Het is heel goed om je lichaam af en toe aan warmte en kou bloot te stellen. Het lichaam krijgt dan een prikkel die het normaal niet krijgt en dat is goed voor je."

En voor wie er niet aan wil beginnen omdat het gevoel zo vervelend is, heeft hij goed nieuws. "Je lichaam doet aan kou-adaptie. Als je vaker koud doucht dan vind je dat vanzelf minder onplezierig."

Rillen

Sommige personen kunnen volgens hem ook gaan rillen of hyperventileren van de kou. "Dat heet cold-shock-response en dat kan je ook heel goed trainen." Of het verder nog gezondheidsvoordelen heeft wordt volgens hem nog onderzocht. "Maar het is in ieder geval niet slechter voor je dan warm douchen."

Wel blijkt uit eerder onderzoek van het AMC dat mensen die koud douchen minder last van griep hebben.

Is
Lees ook:
Is koud douchen gezonder?

Naast koud douchen kan korter of minder vaak douchen ook een hoop schelen. Volgens Pricewise kan een gemiddeld gezin bijna 300 euro per jaar besparen door om de dag te douchen, en ruim 200 door in plaats van negen slechts vijf minuten per persoon te douchen.