Vrouw ruikt parkinson

Geurtest om ziekte vast te stellen: 'Ben benieuwd of ik naar parkinson ruik'

10 september 2022 11:00
Rudie heeft parkinson Beeld © Editie NL

Britse onderzoekers hebben een test ontwikkeld waarmee de ziekte van Parkinson al in een vroeg stadium kan worden vastgesteld. Met een speciale geurtest kan er 'geroken' worden of iemand de ziekte heeft. "Als ik eerder had geweten dat ik parkinson had dan had ik langer goed kunnen lopen."

De test kwam op een bijzondere manier tot stand. De Britse verpleegster Joy Milne rook een verandering in de lichaamsgeur van haar man. Hij kreeg later de diagnose parkinson. Tijdens lotgenotenavonden rook Milne de geur die ze bij haar man had geroken ook bij andere patiënten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse vrouw die parkinson kan ruiken, helpt bij ontwikkeling test

Toen wetenschappers erachter kwamen dat Milne een specifieke geur had geroken gingen ze met dit gegeven aan de slag. Dat resulteerde in een test waarbij nu in een vroeg stadium kan worden vastgesteld of iemand parkinson heeft. "Het kan jaren duren voordat iemand de diagnose parkinson krijgt', legt neuroloog van het Radboudumc Bas Bloem uit aan Editie NL.

"De verwachting is dat parkinson al veel langer in het lichaam zit, zonder dat er duidelijk lichamelijke symptomen zijn. Wat zij nu laten zien is dat geur een vroege voorspeller is. Dat is relevant want als je het vroeg diagnosticeert, dan kan je vroeg beginnen met remmende behandelingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple Watch-app moet patiënten met parkinson gaan helpen

Dat zou een uitkomst zijn geweest voor parkinsonpatiënt Rudie van den Heuvel. Hij liep jaren rond met klachten maar zonder diagnose. "Als het eerder was vastgesteld had ik eerder met mijn medicijnen kunnen beginnen en had ik langer goed kunnen lopen", zegt hij tegen Editie NL. "Het gaat nu goed met me maar als ik mijn medicijnen niet slik dan gaat het niet zo goed."

 

Parkinson is niet de enige ziekte die kan worden geroken. Zo zijn er ratten die tuberculose kunnen ruiken, zijn er honden getraind om het coronavirus te ruiken. En ook zijn er hulphonden die suikerziekte kunnen ruiken, zij kunnen hun baasje attenderen op een verandering in hun bloedsuikerspiegel.  

Te jong

Het is voor hem een lange weg geweest om tot de diagnose parkinson te komen. "Ik had wel klachten maar ik was nog veel te jong om parkinson te hebben. Uiteindelijk kwam het bewijs pas na een paar jaar na een uitgebreide test."

De nieuwe geurtest had een uitkomst voor hem kunnen zijn. "Het komt over als een hele gedegen test. Ik ben nu ook benieuwd of ik ook naar parkinson ruik. Maar ik heb in mijn omgeving nog nooit gehoord dat ik anders ruik. Ik ben wel heel benieuwd hoe het ruikt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore