Ga naar de inhoud
Studentenhuisvesting

Wonen bij hospita oplossing kamernood? 'We eten niet samen'

Leny Taal is al jaren hospita en heeft goede ervaringen met inwonende studenten Beeld © Editie NL

Om het tekort aan studentenhuisvesting tegen te gaan presenteerde het kabinet vandaag het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030. Hierin staat bijvoorbeeld dat er in de komende acht jaar 60.000 betaalbare studentenwoningen bijgebouwd moeten worden, maar ook dat de huidige bouw beter benut moet worden. Daarom moet ook de hospitaverhuur gestimuleerd worden.

In de jaren zeventig was het nog heel normaal voor studenten om bij een gastheer of vrouw in te wonen, maar nu gebeurt het nauwelijks nog. Volgens Joram van Velzen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, heeft dit vooral te maken met de regels die vastkleven aan hospitaverhuur.

"Het is met de huidige regels heel lastig om hospita te worden", legt van Velzen uit. "Er zouden minder hoepels moeten zijn om doorheen te springen om hospita te kunnen worden. Dat proces willen we simpeler maken.

Kamertekort
Lees ook:
Kamertekort Groningen: buitenlandse studenten slapen in tenten

Nu geldt bijvoorbeeld nog dat de verhuurder ook daadwerkelijk woonachtig zijn in het huis en minimaal 50 procent van de ruimte gebruiken. Hiernaast moet de huurder minimaal twaalf vierkante meter tot zijn beschikking hebben en dienen gemeenschappelijke voorzieningen zoals douche, toilet en keuken gedeeld te hebben.

Van Velzen denkt dat de studenten er zelf op zich nog wel voor openstaan om bij een hospita in te wonen. "Het moet wel je ding zijn. Maar als de optie er is en je hebt een kamer nodig, waarom niet?"

Goed bevallen

Leny Taal is hospita en had in de afgelopen jaren al zo'n 5 studenten bij haar inwonen. "Het is me eigenlijk heel goed bevallen met de studenten. Ik heb tot nu toe heel veel geluk gehad met de mensen die zijn toebedeeld. Ik heb nog altijd goed contact met ze."

Universiteit
Lees ook:
Universiteit van Amsterdam wil quotum voor aantal buitenlandse studenten

Taal woont alleen in een eengezinswoning en heeft daarom nog meer dan genoeg ruimte over. Bovendien brengen de studenten ook gezelligheid met zich mee. "Ik heb mensen van over de hele wereld gehad, van Mexico tot Afrika. Ik heb nu een student van het conservatorium. Meneer is wel een beetje op zichzelf."

"Ze hebben hier een eigen keukentje, dus we eten niet samen", vervolgt Taal. "Maar we kletsen wel en zeggen elkaar gedag. Als er wat is dan zitten ze hier ook wel op de bank om hun ei kwijt te kunnen."