Ga naar de inhoud
Datum voordeelshop

'Over de datum'-supermarkt in trek door inflatie

Bij de Datum Voordeelshop kopen klanten producten voor spotprijzen Beeld © Editie NL

Een zak witte bolletjes voor twintig cent, een pak soep voor een halve euro of een flesje koffiemelk voor 25 cent. Deze prijzen klinken te mooi om waar te zijn. Toch liggen de producten echt voor deze prijs in de schappen van een supermarkt in Almelo. Het addertje onder het gras is dat ze (bijna) over datum zijn. Door de inflatie heeft de winkel het nog nooit zo druk gehad.

De Datum Voordeelshop ligt in een wijk waar volgens supermarktmedewerker Monique Engelkes veel armoede is. "De mensen in deze wijk hebben vaak een weekbudget", vertelt ze tegen Editie NL. "Zij merken de inflatie aan de kassa van de gewone supermarkt en kunnen niet meer alles kopen. Hier lukt dat wel."

Inflatie
Lees ook:
Inflatie 12 procent in augustus, hoogste ooit gemeten door het CBS

In de winkel worden producten verkocht die op of net over de datum zijn. "Die producten worden in de supermarkt vaak niet meer verkocht. Het kan geen kwaad om iets te eten wat net over de datum is. Het is niet ineens slecht."

Ruiken

Ze raadt klanten wel aan hun zintuigen te blijven gebruiken. En te kijken of ruiken of iets nog goed is. Volgens Alie de Boer, universitair docent voedingswetenschappen aan de Maastricht University, geldt dat inderdaad voor producten met een 'tenminste houdbaar tot'-datum.

Vomar
Lees ook:
Vomar en Dirk verlagen prijzen: ligt er weer een supermarktoorlog op de loer?

"Bijvoorbeeld melk, dat is tot de datum die op het product staat het lekkerst, maar kan een dag later nog wel worden gedronken. Maar let wel op. Het volgen van je zintuigen is hartstikke belangrijk. Als je bijvoorbeeld ziet dat de melk er niet goed meer uitziet, moet je het absoluut niet meer drinken." Ook ouderen en kwetsbare groepen moeten voorzichtig zijn. "Die groepen zou ik aanraden om extra goed op te letten als ze een product nemen dat over de THT-datum is."

Naast de THT-datum is er ook een TGT-datum: de 'te gebruiken tot'-datum. "Dat is de uiterste consumptiedatum. Dan heb je het vaak over vleeswaren en ook over vis en andere versproducten, die zijn erg bederfelijk. Als je het later eet of drinkt dan de datum op de verpakking, dan loop je een voedselveiligheidsrisico. Het is dan ook aan te raden om die datum echt te volgen."

Iris doet haar boodschappen bij deze winkel omdat het qua prijs voor haar echt veel scheelt. "Mijn man en ik hebben allebei een baan, dus het is niet dat we de boodschappen niet kunnen betalen maar de weekboodschappen zijn door de inflatie zo'n veertig euro duurder geworden. Dan is het fijn om in deze winkel wat boodschappen te doen waardoor het flink scheelt in het weekbudget."