House of the Dragon

Foutje gezien in serie: 'De banaan zat links en dan weer rechts of verdween helemaal'

07 september 2022 12:44 Aangepast: 07 september 2022 15:30
Bente zorgt ervoor dat acteurs altijd dezelfde kleding en make-up dragen Beeld © Editie NL

Dat echte seriefanaten haviksogen hebben blijkt wel weer uit een tweet over de nieuwe HBO-serie House of the Dragon. Het karakter Viserys Targaryan heeft in een scène twee groene vingers, terwijl zijn personage juist een paar vingers hoort te missen. Fans op Twitter snappen niet dat de producenten deze fout over het hoofd hebben gezien. Toch gebeurt het volgens kenners veel vaker.

Een kop koffie die eerst links op tafel staat en een minuut later ineens rechts. Producenten van films en series hebben speciale teams in dienst die de continuïteit moeten waarborgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijkers spotten montagefout in House of the Dragon

Bente de Vries is scriptsupervisor. Zij zorgt ervoor dat het kopje koffie altijd aan de goede kant van de tafel staat. "Ik let erop dat kleding, attributen en make-up de hele serie op de zelfde manier gebruikt worden", legt ze uit aan Editie NL. "Laatst werkte ik voor de serie Dertigers. Daarin had een personage een hoofdwond. Ik moest erop letten dat deze wond geloofwaardig genas en er niet ineens heel anders uitzag."

Banaan

Voor elk personage maakt ze een lijst met bijzonderheden. Per scène controleert ze of alles goed staat. Toch gaat het weleens mis. "Mijn eerste klus was voor de serie SpangaS. Een acteur had in een take een banaan in de hand en deze daarna weer neergelegd. Tijdens de montage is dit helemaal door elkaar heen gehaald waardoor hij de ene keer de banaan met zijn linkerhand vasthield, en daarna weer met rechts en dan ineens was de banaan weer verdwenen. Ik kon wel door de grond zakken."

De banaan heeft er wel voor gezorgd dat ze nóg scherper is gaan kijken. "En dat acteurs geen bananen meer mogen eten in een scène", grapt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

House of the Dragon breekt alle records: 'Verwachtingen overtroffen'

Eten en drinken vormen een bron van foutjes in films en series. Zo at Julia Roberts in Pretty Woman eerst een croissantje in een scène en een paar tellen later had ze een pannenkoekje vast. In Game of Thrones had iemand per ongeluk een Starbucksbeker op tafel laten staan. Toch betwijfelt regisseur Lucio Messercola of dit laatste voorbeeld niet een pr-stunt was. "Zulke filmsets hebben enorme budgetten. Zo'n fout kan je dan gewoon niet maken."

Geloofwaardigheid

Messercola maakt zelf films met een iets kleiner budget dan Game of Thrones. Denk aan De Grote Sinterklaasfilm en Casa Coco. "Fouten tasten de geloofwaardigheid van een verhaal aan. Het begint al bij het script, daar moet alles aan kloppen. Er is een scriptsupervisor maar je moet het echt samen doen met de hele crew."

Iedereen moet dus opletten of de banaan of het kopje koffie goed staan. "In Nederland waar we films maken met een kleiner budget en met beperkte draaidagen is het maken van fouten onvermijdelijk."

Rood jasje

Ook bij hem ging het al eens mis. "Een acteur in een sinterklaasfilm die ik heb gemaakt droeg een blauw colbert in plaats van een rood jasje. Die scene moest toen in de nabewerking aangepast worden. Het heeft veel geld gekost om het jasje rood te maken in de montage."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore