Goed nieuws voor iedereen met zonnepanelen op het dak en een overschot aan energie. De thuisbatterij – waarmee overtollige energie opgeslagen kan worden – wordt steeds toegankelijker. Ook in Nederland is er nu een bedrijf dat er een op de markt brengt. Heeft iedereen straks zo'n apparaat thuis?
Eigenaren van zonnepanelen die meer stroom opwekken dan ze gebruiken, leveren die energie terug aan het stroomnet. Daar ontvangen zij nu nog compensatie voor, maar in de toekomst zullen zij voor een steeds kleiner deel van de teruggeleverde stroom gecompenseerd worden. Vanaf 2031 verdwijnt de saldering zelfs helemaal. Met de batterij kunnen huishoudens de overtollige energie die op zonnige dagen wordt opgewekt opslaan voor later gebruik.
In periodes dat een huishouden te weinig stroom overhoudt aan de zonnepanelen, wordt dat normaal gesproken vanuit het stroomnet gehaald. Maar de thuisbatterij kan op zo'n moment de eerder opgeslagen stroom afstaan.

"De batterij kan je softwarematig instellen zodat hij kan opladen of ontladen. Zo blijft voor iedereen de stroomrekening zo laag mogelijk", vertelt Roeland Nagel, die met zijn bedrijf Charged de eerste Nederlandse batterij op de markt brengt. "We zien dat bepaalde Chinese fabrikanten hun apparatuur niet op orde hebben en bijvoorbeeld gehackt kunnen worden. Wij vinden het daarom belangrijk om er hier controle over te hebben."
Maatwerk
Zijn batterij kun je aanschaffen als je thuis al zonnepanelen hebt, afhankelijk wat voor soort. "Bepaalde fabrikanten willen dat de thuisbatterijen alleen met eigen omvormers werken. Wij willen juist dat omvormer A ook met accu B kan werken en vice versa, zodat hij overal kan werken."

Bovendien is ook het stroomnet in wijken met stroomproblemen er volgens Nagel bij gebaat. "Als genoeg mensen in zo'n wijk overgaan op zo'n batterij, dan verkleint dat het risico op storingen. Zij verlagen de algehele netspanning een klein beetje."
Lange adem
Hoogleraar energieopslag Mark Huijben van de Universiteit Twente is positief, maar denkt dat de thuisbatterij pas op termijn ook daadwerkelijk uitkomst biedt op financieel gebied. "Pas als de saldering stopt is dit een oplossing. Zolang je nog kan terugleveren is dat verreweg de makkelijkste optie."
Pas als mensen geen geld meer krijgen voor de stroom die je terugstuurt, wordt het volgens Huijben aantrekkelijk om te investeren in een batterij. "Daar moet je ook je meterkast voor aanpassen. In België is het terugleveren van opgewekte energie sinds vorig jaar niet meer toegestaan, en daar zie je dat er veel meer thuisbatterijen geplaatst worden. Er is daar ook subsidie, maar alsnog is het een flinke investering. Voor mensen in Nederland is het op dit moment interessanter om een paar jaar langer te salderen."