Ga naar de inhoud
Geschikte landbouwminister

Vacature voor landbouwminister: 'Veel mensen zouden het niet doen'

Voormalig minister Staghouwer tijdens een werkbezoek Beeld © ANP

Minister van Landbouw Henk Staghouwer van de ChristenUnie is opgestapt. Hij vindt zichzelf niet de juiste persoon voor de functie, dus hebben we in Nederland een nieuwe landbouwminister nodig. Hoe moet de vacature voor die rol er uitzien? "Als minister heb je een dikke huid nodig."

Communicatief zijn, een luisterend oor hebben en sterk in je schoenen staan, het zijn allemaal eigenschappen die je nodig hebt als minister. Je politieke voorkeur mag wat Van de Haterd betreft niet van invloed zijn op je baan. "Ik denk dat een kabinet van experts beter zou zijn." Hij voegt toe: "Het is handig als je kennis hebt van het bedrijfsleven."

Volgens Van De Haterd zal een grote groep mensen deze functie niet willen uitoefenen. "80 of 90 procent van de geschikte mensen zal van tevoren al nee zeggen op deze functie, simpelweg omdat ze doodsbang zijn. De boeren hebben bijvoorbeeld laten zien dat ze niet bang zijn voor een dreiging", legt hij uit.

Kwam
Lees ook:
Kwam opstappen minister Staghouwer nou echt zo onverwacht?

De nieuwe landbouwminister moet dan ook een 'ontzettend dikke huid hebben'. "En politieke sensitiviteit. Het is een verschrikkelijk woord, maar je zoekt een bruggenbouwer."

Boerenachtergrond

Is het dan handig dat een landbouwminister een boerenachtergrond heeft? Volgens politicoloog Julia Wouters juist niet. "De organisaties kunnen denken dat ze een bondgenoot hebben, dit maakt het niet minder ingewikkeld. Mensen kunnen hierdoor juist teleurgesteld raken." 

Empathisch vermogen is volgens Wouters belangrijk. "Ik denk dat Staghouwer misschien wel iets te zacht was", zegt ze. Je in de boeren kunnen verplaatsen is handig, maar je moet 'zeker niet meebewegen'. "Carola Schouten zette bijvoorbeeld haar boerenachtergrond heel erg in de etalage. Maar het is denk ik wel beter als je niet uit de randstad komt. Zelfs als je de juiste persoon bent, is het een lastige klus."