Lexa

Je stem op je datingprofiel: 'Het bepaalt hoe je overkomt'

06 september 2022 14:42 Aangepast: 07 september 2022 12:30
Foto ter illustratie Beeld © GettyImages

Naast foto's en tekst kunnen gebruikers van online datingapp Lexa tegenwoordig ook gebruikmaken van hun zwoele stemgeluid om de liefde van hun leven aan de haak te slaan. De app biedt gebruikers sinds kort namelijk de mogelijkheid om een korte audioboodschap op hun profiel te zetten. Maar hoe bepalend is een piepstem, bromtoon of accent eigenlijk voor je aantrekkingskracht?

Uit onderzoek van Lexa blijkt dat 77 procent van de singles een stem belangrijk vindt. Bijna de helft van de singles is wel eens teleurgesteld door de stem van een date. Er valt dus wel wat te halen met een goed stembericht.

"Een stem zegt heel veel over je persoonlijkheid", legt relatiecoach Nynke Nijman van Lexa uit aan EditieNL. "Of iemand enthousiast, expressief, rustig of introvert is. In het online daten zijn mensen vaak onzeker en ze zijn bang of degene met wie ze praten wel echt is. Zo'n simpele functie van een stem erbij kan dan echt van toegevoegde waarde zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Desiree 'overspannen' door alle aandacht van datingsite

"Het gaat dan niet alleen om het stemgeluid, maar ook om de manier waarop iemand communiceert", vervolgt Nijman. "Als iemand een enorme flapuit is en je bent zelf iemand die wat rustiger is, dan kan het overweldigend zijn. Dan is het fijn om dat eerder te weten in het datingsproces dan wanneer je al wat verder bent."

Zo kan een stem dus ook een flinke afknapper zijn. Toch denkt Nijman dat een geluidsfragment in de meeste gevallen een goede toevoeging is aan een datingprofiel. "Er is altijd een kans dat mensen niet reageren, maar stemgeluid is wel heel essentieel. Als iemand even persoonlijk een berichtje stuurt en jouw naam erin vermeldt, dan is dat zoveel echter en ben je veel eerder geneigd om te investeren."

Sterke kanten

Hiernaast biedt de functie gebruikers natuurlijk een extra mogelijkheid om indruk te maken. "De een kan sterker uit de verf komen door een tekstje, de ander staat weer beter op foto's. Je hoeft niet van alles gebruik te maken, maar met een stemfunctie heb je meer gelegenheid om je sterke kanten te tonen."

Dat stemgeluid indruk kan maken op anderen wordt bevestigd door spraak-, taal- en stempatholoog Pacelle van Goethem. "Mensen zijn vaak bezig met hoe hun haar zit en wat er allemaal te zien is op de achtergrond op een foto, terwijl je stem een enorme impact heeft. Ik kom zelf uit Twente, en als ik opeens Twents ga praten, maak ik ook opeens een hele andere indruk."

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Ongemakkelijk: Evelien kent Mark al van datingsite

"Met je stem kun je mensen heel erg beïnvloeden", vervolgt Van Goethem. "Je stem bepaalt zelfs voor bijna 40 procent hoe je op anderen overkomt. Een hoge stem komt bijvoorbeeld sympathiek over, terwijl een lage stem meer overtuigingskracht heeft en volwassen en doelgericht overkomt. We associëren dit met leiderschap."

"Iemand met een mooie stem gaat er anders uitzien", legt Van Goethem uit. "Het kan echt bijdragen aan aantrekkelijkheid en daar zijn we ons vaak niet van bewust. Ik heb weleens een testje gedaan met een clipje van Katja Schuurman, en een andere stem eronder gezet. Daar zakt je broek echt van af. Het kan echt afknappen."

Heser

Hoewel de toevoeging van het stemgeluid je profiel dus net dat beetje persoonlijker kan maken, blijft het natuurlijk wel gewoon online daten. Daarom heeft Van Goethem ook nog wel een tip voor de vrijgezellen van Nederland. "Je kunt je op Lexa natuurlijk ook net iets heser voordoen, zodat je net iets aantrekkelijker gevonden wordt."

Een aantrekkelijke stem

Uit onderzoek in het Journal of Nonverbal Behavior blijkt dat vrouwen over het algemeen vallen op mannen met een zware, diepe stem. Dit suggereert namelijk dat een man veel testosteron heeft en dus goed kan reproduceren. Andersom geldt juist dat mannen eerder vallen op vrouwen met een hoge stem. Dit hangt namelijk samen met een hoge oestrogeenproductie, wat weer een teken is van vruchtbaarheid.

In een ander onderzoek van voice-overbureau VoiceCowboys werd de stem van nieuwslezeres Annechien Steenhuizen tot meest aantrekkelijk stem van Nederland verkozen. Het hese stemgeluid van Katja Schuurman eindigde in deze verkiezing op de tweede plaats, terwijl oud-nieuwslezeres Dionne Stax op plek drie eindigde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore