Ga naar de inhoud
Amalia vandaag gestart

Politiek, psychologie, rechten en economie tegelijk studeren: wat heb je daaraan?

Natalie de Beer doet net als Amalia de studie PPLE Beeld © Editie NL

Vandaag is de start van het collegejaar, en dus ook de dag dat prinses Amalia begint met studeren. Ze doet politics, psychology, law and economics (PPLE), een Engelstalige studie die klinkt als een samenraapsel van allerlei vakgebieden. Zulke zogenoemde sectoroverstijgende opleidingen zijn populair, maar heb je er ook wat aan?

Natalie de Beer studeert net als Amalia politics, psychology, law and economics in Amsterdam. Ze is er speciaal voor vanuit de Verenigde Staten naar Nederland verhuisd en zit nu in haar derde jaar. "Ik ben heel erg blij met mijn keuze, het is een geweldige studie", vertelt de 21-jarige student aan Editie NL.

Tijdsgeest

Ze heeft voor PPLE gekozen met het zicht op de toekomst. "De moderne maatschappij raakt steeds meer geglobaliseerd, alles staat in verbinding met elkaar. Ik vind deze studie goed passen bij de huidige tijdsgeest."

Student
Lees ook:
Student Amalia prooi voor juicechannels: 'Filmpje dronken prinses publiceren we'

Of het niet veel te veel disciplines bij elkaar zijn? "Ik denk dat dit juist een goede mix is", zegt Natalie. "In de echte wereld staan deze losse thema's ook in verhouding tot elkaar. Ik vind het juist interessant om te zien hoe bijvoorbeeld psychologie en economie elkaar beïnvloeden. Dit is interessanter dan alleen óf het een óf het ander."

Bovendien kies je als student ook je eigen specialisme. "Ik heb gekozen voor politiek, waardoor 50 procent van mijn lesstof nu daarover gaat." Na PPLE is ze van plan nog een master te gaan doen.

Sectoroverstijgende studies

Door de jaren heen duiken er steeds meer 'sectoroverstijgende' studies op. Stond de teller in 2012 nog op 13, vorig jaar waren het er al 35. Dat blijkt uit cijfers van koepelorganisatie Universiteiten van Nederland.

Geen
Lees ook:
Geen corps voor Amalia: wat gaat ze nu doen?

Dat er steeds meer sectoroverstijgende studies zijn is niets ergs, vindt onderwijshistoricus Pieter Slaman. "Voor twijfelende jongeren is zo'n bachelor ideaal. Je weet op je achttiende nog niet hoe je loopbaan eruit gaat zien", zegt hij tegen Editie NL.

Van alles een beetje

Maar er zitten ook nadelen aan zo'n studie. "Je bent niet gepokt en gemazeld bent binnen de onderzoeksmethode van één discipline. Je weet van alles een beetje." Je zal nooit de specialist zijn zoals je bij andere studies zoals medicijnen wel kan zijn."

Het voordeel is daarentegen dat je een grote keuze aan banen hebt waarbij het juist heel handig is om van alles een beetje te weten. "Denk aan werken in het openbaar bestuur, maar ook ondernemers in de culturele sector."

Internationaal

Natalie is erg blij dat ze de studie aan de Universiteit van Amsterdam volgt. "Dit is een geweldige plek. Ik heb klasgenoten van over de hele wereld en dat maakt het extra interessant om over thema's zoals politiek en economie te praten. Iedereen bekijkt het vanuit zijn eigen perspectief. Dat maakt de gesprekken uniek."

Ze heeft Amalia onlangs al gespot. "We hebben elkaar nog niet ontmoet, maar ik verwacht wel dat dat gaat gebeuren. Het is niet zo'n grote studie."

Prinses
Lees ook:
Prinses Amalia begint aan studententijd: dit weten we tot nu toe