Ga naar de inhoud
Geluidloze GP

KNO-artsen delen oordopjes uit bij GP Zandvoort: 'Schade kan al na één middag'

Marjolein van Looij deelt dit weekend namens de Nederlandse Vereniging van KNO-artsen gratis oordopjes uit bij de GP van Zandvoort Beeld © Editie NL

Wie Formule 1 zegt, zegt oorverdovend lawaai. Het geluid van de brullende motoren hoort natuurlijk bij de autosport, maar erg goed voor het gehoor is het niet. Daarom deelt de Nederlandse Vereniging voor KNO-artsen dit weekend bij de Grand Prix van Zandvoort gratis oordoppen uit. Maar zitten mensen daar wel op te wachten? "Geluid is de helft van het plezier."

"Het geluid is natuurlijk prachtig en het hoort erbij, maar bescherming van je gehoor is wel belangrijk", vertelt KNO-arts Marjolein van Looij. "We willen mensen toch beschermen tegen het geluid want als er schade optreedt is die onherstelbaar."

"Als je geen oordoppen draagt en je wordt langdruig aan te hard geluid blootgesteld, kun je op termijn gehoorschade of een piep in het oor overhouden", legt Van Looij uit. "Dat kan al na één middag het geval zijn."

Zandvoort
Lees ook:
Zandvoort volgestroomd met racefans in aanloop naar vrije training

Toch ziet autosportjournalist Werner Budding een stille GP niet zitten. "Zonder geluid is het niet te doen. Dat is de helft van het plezier. Het is me vaker gevraagd waarom dat zo is, maar het is heel lastig uit te leggen."

Beleving

"Bij personenauto's vind ik het onzin, maar bij autosport gaat het om de beleving", vervolgt Budding. "Er is niets functioneels aan natuurlijk, maar de ervaring zit hem toch in de competitie en het geluid."

In het verleden was het geluid nog veel harder, weet Budding. "Dat was echt ontzettend slecht voor je trommelvliezen. Oude coureurs en monteurs zijn ook allemaal hartstikke doof."

Hybride

"Een paar jaar geleden is de Formule 1 overgestapt naar hybride motoren", gaat hij verder. "Daar was een heleboel gezeur over omdat er veel geluid verdween. Je hebt ook elektrisch racen en dat maakt geen geluid, maar dat wordt niet gepruimd door racefans. Een elektrische Formule 1 heeft geen toekomst."