Ga naar de inhoud
Eenhoorn wordt laars

Gooi je oude opblaaseenhoorn niet bij het plastic: 'Apart recyclen'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Jaarlijks worden er in Nederland duizenden opblaasitems weggegooid, en dat is zonde. Want het is misschien het lot van opblaasdieren om lek te gaan, maar dat hoeft niet direct einde leven te betekenen. Daarom doet het bedrijf Vinylrecycling momenteel een proef waarbij zulke 'inflatables' worden gerecycled. Maar hoe ziet het tweede leven van een opblaaseenhoorn er eigenlijk uit?

Nu worden de opblaasdieren vaak nog gewoon bij het plastic of restafval gegooid en eindigen ze in de verbrandingsoven. Vinylrecycling probeert nu dus een einde te maken aan al deze onnodige crematies door de opblaasdieren apart in te zamelen. Inmiddels doen al meer dan vijftig milieustraten in Utrecht, Gelderland, Overijssel, Zuid-Holland en Limburg mee aan het project.

"Vaak weten mensen niet waar ze de opblaasbare voorwerpen weg moeten gooien", zegt Kimm Besselsen van Vinylrecycling. "Ze belanden bij het restafval en dat is niet wenselijk. Bij de verbranding komen namelijk schadelijke chloorgassen vrij. Of ze belanden op de vuilnisbelt, terwijl er juist zo veel van gemaakt kan worden."

Matrassen
Lees ook:
Matrassen goed recyclebaar: 'Stop met dumpen langs de weg'

"In de opblaasbare producten zit PVC en dat is een plastic", vervolgt Besselsen. "Het wordt daarom vaak weggegooid bij het PMD-afval, maar daar hoort het niet thuis want het is geen verpakking. Ook is deze afvalstroom niet ingericht op zulke grote producten. Daarom is het beter om het apart op te vangen."

Laarzen, tuinslangen en vloeren

Zodoende kan het PVC dus weer verwerkt worden in nieuwe producten. Hoewel de opblaasproducten in alle kleuren van de regenboog binnenkomen, komen ze na verwerking als een grijze massa weer naar buiten. Het materiaal wordt daarom voornamelijk hergebruikt in producten als laarzen, tuinslangen en vloeren.

Het bedrijf begon in juli met de campagne en verwerkte sindsdien al acht ton aan opblaasitems. "Ik hoop dat het volgend jaar zodra het weer mooi weer wordt mogelijk is om bij alle milieustraten in Nederland inflatables apart in te leveren", zegt Besselsen. "Het zou ook mooi zijn als het kan worden ingezameld op plekken waar veel mensen er gebruik van maken, zoals bij zwembaden of stranden."

Sorteerproces

Wendy de Wild, directeur van de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement, is positief over het initiatief. "Het apart inzamelen zorgt ervoor dat mensen het niet zomaar bij het plastic verpakkingsafval gooien waardoor het sorteerproces verstoord raakt."

Restafval,
Lees ook:
Restafval, gft of toch naar de milieustraat: weet jij waar je afval hoort?

Wel denkt De Wild dat het voor veel mensen een obstakel kan zijn om speciaal voor het scheiden van de inflatables naar de milieustraat te moeten gaan. "Niet iedereen doet dat. Dat geldt ook voor andere afvalstromen, denk bijvoorbeeld aan piepschuim. Dat is supergoed te recyclen, alleen niemand gaat voor een beetje piepschuim naar de milieustraat."

"Er zijn daarom nu al mobiele milieustraten die kleinere spullen komen ophalen in de buurt", vervolgt De Wild. "Hiermee zouden ook de opblaasitems ingezameld kunnen worden."

Verantwoordelijkheid producent

Vinylrecycling hoopt dat de producenten van inflatables ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen. "We zouden graag zien dat het voor de consument duidelijk is dat het product recyclebaar is, bijvoorbeeld door een sticker op de verpakking. Ook hopen we dat de producenten, net als in de matrassenwereld, zelf geld inzamelen om het recycleproces te bekostigen."

Breng
Lees ook:
Breng je kurk naar de milieustraat: 'Het is een duurzaam goed'

De Raad Nederlandse Detailhandel, waar veel grote retailers bij aangesloten zijn, laat aan Editie NL weten dat het inderdaad de verantwoordelijkheid van producenten is om aan de consument duidelijk te maken dat opblaasbare producten recyclebaar zijn en hoe ze het beste ingezameld kunnen worden.

Toch denkt De Wild dat we niet al te veel mogen verwachten uit de hoek van de producenten. "Vaak komen de producten uit landen als China. Zonder verplichting zullen zij zich niet snel iets aantrekken van onze afvalstromen."