Ga naar de inhoud
Ondergrondse opslag

CO2 opslaan onder de zee: 'Je pakt de bron van het probleem niet aan'

Kunstmestproducent Yara wil de CO2-uitstoot van haar fabriek in het Zeeuwse Sluiskil opslaan onder de Noordzee Beeld © ANP

Kunstmestbedrijf Yara gaat een deel van de CO2-uitstoot van haar fabriek in het Zeeuwse Sluiskil opslaan onder de Noordzeebodem bij Noorwegen. Over drie jaar wil het bedrijf zo'n 800.000 ton uitstoot per jaar gaan afvangen en per schip noordwaarts vervoeren. Kan ondergrondse opslag van CO2 een oplossing zijn voor het uitstootprobleem?

Brigitte Jacobs is specialist op het gebied van energietransitie bij onderzoeksbureau TNO. "Bij TNO doen we veel onderzoek naar het afvangen van CO2. Hoe zorg je ervoor dat je de stof isoleert van andere stoffen die worden uitgestoten? Als je het dan los hebt, kun je het in vloeibare vorm en als gas vervoeren."

Vervolgens kan deze CO2 op twee verschillende manieren opgeslagen worden, legt Jacobs uit. "In Noorwegen zit er water in de lege poreuze velden onder de zeebodem, dat druk je weg en vervang je voor CO2, waardoor het opgeslagen blijft."

Deze
Lees ook:
Deze auto vangt meer CO2 op dan 'ie uitstoot

Een andere mogelijkheid is om de CO2 in op te slaan in lege gasvelden. "In deze velden zit geen aardgas meer en dus kan de ruimte worden gebruikt om CO2 op te slaan. De CO2 wordt dan in gasvorm onder druk geïnjecteerd in het veld, en dan blijft het daar zitten. Net als dat het aardgas daar eerder ook al bleef zitten."

Hoewel het allemaal dus vrij hoopvol klinkt, is Faiza Oulahsen van Greenpeace toch een stuk minder te spreken over dit soort oplossingen. "Het opslaan van CO2 is geen goed idee. Het is een end-of-the-pipe oplossing: je vangt CO2 bij de schoorsteen af terwijl je aan de voorkant nog steeds kolen, olie en gas aan het stoken bent", vindt ze. "Je pakt de bron van het probleem niet aan."

Doorgaan met verbranden

"Bedrijven willen dan niet verduurzamen, maar willen juist langer doorgaan met het verbranden van fossiele brandstoffen", vervolgt Oulahsen. "De organisaties die hierachter zitten doen dit zodat ze de bron van het probleem niet aan hoeven te pakken."

Hiernaast is het volgens Oulahsen ook nog maar de vraag hoe effectief CO2-opslag daadwerkelijk is. "Er zijn hier in Nederland ook grote projecten die gefaald hebben. Er gaat heel veel subsidie naar toe, zonder dat het toegevoegde waarde heeft."

Tijdelijke oplossing

Fabrikant Yara laat in een reactie aan Editie NL weten dat het ondergronds opslaan van CO2 voor hen een tijdelijke oplossing is. "Op termijn willen we overgaan op groene waterstof, alleen dat zal grootschalig pas na 2030 zijn."

Alternatieven voor CO2-opslag

Naast opslaan, is het ook mogelijk om opgevangen CO2 op andere manieren te gebruiken. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden in de glastuinbouw. Gewassen gaan er namelijk sneller van groeien. Hiernaast wordt er geëxperimenteerd met mineralen die reageren wanneer ze met CO2 in contact komen. Deze reactie zorgt ervoor dat de CO2 neerdaalt als vaste stof en dus niet als gas in de lucht blijft hangen. Een andere mogelijkheid die nu onderzocht wordt is bemesting van de oceaan, waardoor deze nog sneller CO2 zou opnemen. Het is alleen nog onduidelijk wat de gevolgen hiervan voor het zeeleven zouden zijn.

Bron: Milieu Centraal