Ga naar de inhoud
Sanna Marin

Clinton steunt Finse premier, waar blijven de Nederlandse politici?

De Finse premier Sanna Marin is in opspraak na een uitgelekte video

Het regent grappige dansfilmpjes op TikTok van vrouwen die de Finse premier Sanna Marin steunen. Ze ligt onder vuur vanwege privéfilmpjes waarop ze uitbundig danst op feestjes. Inmiddels heeft ook Hillary Clinton met behulp van een foto haar steun betuigd. Waar blijven de Nederlandse politici?

Critici vinden het gedrag van Marin ongepast voor een premier, maar daar zijn veel vrouwen in binnen- en buitenland het niet mee eens. Zo ook Hillary Clinton, die gisteren een dansfoto van zichzelf tweette met een boodschap aan Marin: "Blijf dansen."

Liza Mügge, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam, vindt het een goede actie van Clinton. "Ik denk dat zo'n steuncampagne heel belangrijk is. Politici zijn ook maar mensen, en burgers willen die kant ook zien", zegt ze tegen EditieNL.

Verschil vrouwen en mannen

De politicoloog vindt het goed dat dit thema aan het licht komt. "Er zijn genoeg mannelijke politici te noemen die weleens uit de band zijn gesprongen. Het probleem is dat mannen en vrouwen anders beoordeeld worden. Het standaardbeeld van een politicus is nog steeds een man die leiderschap uitstraalt. Die kan zich bepaalde dingen veroorloven in de publieke ruimte die vrouwen niet kunnen. Bij vrouwen wordt in zo'n geval al snel getwijfeld aan de capaciteit."

Tweede Kamer

Ook Tweede Kamerlid Hanneke van der Werf van D66 merkt dat verschil op. "Politici zoals Donald Trump en Boris Johnson hebben zich behoorlijk wat veroorloofd in hun leven en daarover was de ophef niet zo groot als over deze paar dansfilmpjes in een woonkamer."

Van der Werf vindt de ophef over Marin dan ook jammer. "Vooral de boodschap naar andere vrouwelijke politici dat dit niet zou kunnen. De boodschap is eigenlijk: ga maar even dimmen."

Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid van GroenLinks, ziet ook geen kwaad in de dansfilmpjes van Marin. "Ik zie vooral een politicus die gewoon lol heeft."

Christine Teunissen, die een zetel in de Tweede Kamer van de Partij voor de Dieren bezit, vindt het juist goed dat de beelden van Marin rondgaan. "Ze laat zien dat je plezier mag hebben. Dat vind ik inspirerend."

Nederlands statement

Of deze drie politici zelf nog materiaal van zichzelf of collega's hebben om een statement mee te maken? "Ik kan ze me niet herinneren", zegt Van der Werf lachend.

Feestende
Lees ook:
Feestende Finse premier ongepast? 'Ophef vreselijk overdreven'

Teunissen is bewust selectief met de foto's die ze op social media plaatst. "Ik heb misschien wel andere foto's, maar die zou ik niet zo snel delen. Je moet in acht nemen dat je een publiek figuur bent."

Ook Westerveld kiest er bewust voor om niet alles te plaatsen. "In alle eerlijkheid: je let er natuurlijk op wat je online zet. Maar er mag wat mij betreft best wat meer steun vanuit Nederland komen. Ik denk ook dat het goed is om als politicus te laten zien dat je ook met andere dingen bezig bent dan met politiek. Zelf ben ik ook naar festivals geweest."