Ga naar de inhoud
Rotterdam Heijplaat

Buurt ziet zwart van de vliegen, recyclingbedrijf voor de rechter

Foto ter illustratie Beeld © GettyImages

In de Rotterdamse wijk Heijplaat kunnen bewoners niet even lekker genieten van een barbecue of avondmaal in de tuin. Het stikt er namelijk van de vliegen. Een recyclingbedrijf in de buurt is volgens de buurtbewoners de boosdoener. Maar hoe toon je aan waar vliegen vandaan komen en hoe groot de overlast is? "We worstelen er al zes jaar mee."

Rinus Groen is een van de buurtbewoners die veel last heeft van de vliegen. "De ene dag is het erger dan de andere dag. Maar buiten eten kunnen we sowieso niet", zegt hij tegen Editie NL. Zeker als de zon in de tuin staat. "Dan is het vele malen erger."

Vliegenvallen

Samen met andere buurtbewoners heeft hij de milieudienst onderzoek laten doen naar de overlast. Deze is uiteindelijk een rechtszaak begonnen tegen het recyclingbedrijf in de wijk. "Sinds zes jaar wordt er bij het bedrijf PMD-afval gesorteerd. Er komen hier ongeveer veertig vrachtwagens per dag vol vuilniszakken aan. Die zakken zijn dan al ruim een maand onderweg en zitten vol maden en vliegen."

Veel
Lees ook:
Veel minder muggenoverlast gemeld door aanhoudende droogte

En die vliegen trekken volgens buurtbewoners de wijk in. Alleen is het lastig om dat te bewijzen. Bovendien zijn er geen regels over vliegenoverlast. "Geluidsoverlast kan je meten met een decibelmeter. Daar kan je je aan houden, maar voor vliegen is dat heel lastig. Daar worstelen we al zes jaar mee."

Onderzoekers van Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) hebben daarom voor voor DCMR Milieudienst Rijnmond op verschillende plekken in Rotterdam vliegenvallen neergezet om te meten hoe groot de overlast is. "Daaruit blijkt dat wij minimaal twee keer zoveel vliegen hebben als de rest van Rotterdam."

Irritatie

Er zijn dus geen normen voor, maar wanneer valt iets dan onder overlast? Volgens bioloog Arnold van Vliet is dat niet zo eenvoudig. "Het is niet zo dat het niet meetbaar is. Je kan in beeld brengen hoeveel vliegen er zijn. Maar dan nog steeds is het lastig te bepalen wanneer iets dan een plaag of overlast is en of je daar dus richtlijnen aan moet verbinden."

Want is het alleen irritatie of komt de gezondheid van de buurtbewoners in gevaar? "Ze kunnen bijvoorbeeld eerst op uitwerpselen gaan zitten en dan op je eten. Dus dat is wel een belangrijk onderdeel van de mogelijke overlast. Maar er zit ook een element van irritatie en verstoring in de overlast. Het bederft gewoon het buitenzijn."

Het
Lees ook:
Het wordt een zomer vol wespen, en dat is best goed nieuws

"Wat een plaag is en wat overlast is dat kan per persoon verschillen. Sommige storen zich aan de vliegen en anderen weer niet." Van Vliet denkt in elk geval dat het niet onwaarschijnlijk is dat de vliegen uit de fabriek komen: "Het is gemeten dat de hoeveelheid vliegen er hoger is."

Maar toch blijft het lastig, zegt Elroy Kerklaan van ongediertebestrijder Beestjes Kwijt Rotterdam. "Ga van iedere vlieg maar eens aantonen dat die daar vandaan komt."

Reactie bedrijf

Het betreffende bedrijf, N+P Recycling, zegt zelf dat de vliegen niet bij hen vandaan komen. "Maar: als je afval verwerkt dan zitten daar vliegen bij en daarom nemen we al lange tijd maatregelen om die vliegen binnen te houden", zegt Klaas Wierda namens het bedrijf.

"Wij ontvangen PMD-afval en we zorgen dat het zo snel mogelijk weg is bij ons. Wij sorteren alles uit en dan gaat het door naar recyclebedrijven. Wij hebben een bedrijfsbelang om de vliegenstand in het gebouw laag te houden en dat doen we door veel snel af te voeren en door goed schoon te maken. Wij bestrijden zo nu en dan alle vliegen."

Vieze
Lees ook:
Vieze geurtjes of maden in je kliko? Met deze tips heb je de groenbak in mum van tijd schoon

Of er overlast in de wijk is, kan Wierda naar eigen zeggen niet bepalen. "Dat moeten die mensen zelf bepalen. Wij stellen echter dat wij niet de bron van de overlast zijn. Als wij nog meer maatregelen zouden moeten nemen, dan stijgen bij ons de kosten nog veel meer en dat zou volgens ons onevenredig zijn."

Maar waar die vliegen dan vandaan komen? Dat weet Wierda niet. "Ik ben er niet bij gebaat om een ander de schuld te geven. Waar het mij om gaat is dat wij niet veroorzaker zijn. De DCMR milieudienst wil een dwangsom opleggen en daar zijn wij het niet over eens. Dat dient voor de rechter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore