Ga naar de inhoud
Boek en pin

Dringen in Efteling om laatste aandenken Spookslot: 'Om 6 uur opgestaan'

De rij voor het Spookslot Beeld © Sam

Het is de laatste tastbare herinnering aan een geliefde attractie: vandaag gaan in de Efteling de laatste souvenirs van het Spookslot over de toonbank. Fans komen er in groten getale op af om een boek of pin te scoren. "Ik zie mensen voordringen."

De verdwijning van het Spookslot is voor Eftelingfans het einde van een tijdperk. Om daar voor altijd een een tastbare herinnering aan te hebben, melden ze zich vandaag massaal bij het pretpark. Zo ook Sam. De 17-jarige Arnhemmer is vanmorgen om zes uur opgestaan om een boek en pin te scoren.

Chaotisch

Om half negen kwam hij aan bij het park. "We stonden toen redelijk vooraan", vertelt hij tijdens het wachten aan EditieNL. Om tien uur ging de verkoop van start. "Inmiddels is het chaos. Er zijn er twee rijen voor het Spookslot ontstaan: een met de mensen die vroeg waren, en een met de mensen die achteraan stonden. Die laatste kon vervolgens als eerste naar binnen, waardoor veel laatkomers nu al hun boek hebben en wij nog niet."

"Heel frustrerend", vindt Sam. "Mensen beginnen ook voor te dringen. Ze zijn het wachten zat."

Limiet

Op de glow-in-the-dark pins die over de toonbank gaan is de zwevende viool van het muziekstuk Danse Macabre te zien. Hij bevat het jaartal waarop het Spookslot openging (1978), en het sluitingsjaar. Het boek, genaamd 'Spookslot - 44 jaar te gast bij de geesten', is een ode aan de attractie.

Sam hoopt er vandaag van allebei drie te scoren – dat is de limiet per persoon. "Ik haal ook voor vrienden die er vandaag niet bij kunnen zijn. Het is voor mij onderdeel van het afscheid van de attractie. Als Eftelingliefhebber heb je ook hart voor het Spookslot. Daar wil je toch een aandenken aan hebben."

Fans
Lees ook:
Fans rouwen om Spookslot: 5000 handtekeningen voor petitie tegen sloop

Vooraf meldde de Efteling dat er 2500 boeken en 5000 pins beschikbaar waren. "Maar vandaag werd er ineens rondgeroepen dat er een herdruk komt die we kunnen nabestellen. Had dat even wat eerder bedacht", zegt Sam licht geïrriteerd.

Reactie Efteling

De Efteling laat weten dat alle souvenirs op dit moment uitverkocht zijn. Ze zijn wel nog te bestellen en later in het park af te halen. "We hadden deze drukte niet zien aankomen op basis van ervaringen uit het verleden. Dat is achteraf een verkeerde inschatting geweest", laat woordvoerder Steven van Gils weten. 

Sam heeft ons inmiddels laten weten dat het hem is gelukt om een boek en een pin te scoren.

Het Spookslot is te bezoeken tot en met 4 september. Daarna moet het plaatsmaken voor een nieuw themagebied.