Ga naar de inhoud
Grote evenementen

NS doet station Bijlmer-ArenA op slot tijdens topdrukte: 'Zorgt voor onzekerheid'

Ronald Fiolet van de Ziggo Dome Beeld © EditieNL

Mensen die volgende week zaterdag van en naar station Bijlmer ArenA moeten met de trein, komen van een koude kermis thuis. Door evenementen die die dag plaatsvinden verwacht NS topdrukte, en zullen er geen treinen rijden naar het station. De spoorwegorganisatie zegt door de drukte geen veiligheid te kunnen garanderen aan haar reizigers. En dat terwijl juist de Ziggo Dome en de Johan Cruijff Arena praktisch naast het station liggen.

Het wordt op 3 september een gezellige boel qua evenementen. Zo speelt Ajax tegen Cambuur in de Johan Cruijff Arena, met ruim 50.000 supporters. Daarnaast is het concert van Kensington in de Ziggo Dome vrijwel helemaal uitverkocht voor zo'n 16.000 bezoekers. Ook in de AFAS is een concert: zangeres Yade Lauren treedt op voor 6000 bezoekers. Als kers op de taart is dat weekend ook de Grand Prix van Zandvoort, waar 110.000 bezoekers worden verwacht.

Formule
Lees ook:
Formule 1-camping Zandvoort uitverkocht

Alle evenementen zorgen er dus voor dat er tussen 14.15 en 20.30 geen treinen rijden naar de Bijlmer ArenA. En dat is niet het enige station dat onder de drukte lijdt. Ook op Amsterdam Holendrecht en een deel van station Duivendrecht stoppen geen treinen.

Veiligheid

Het heeft dus allemaal te maken met de veiligheid van de mensen. "We hebben een ontzettend groot aantal reizigers die dag", vertelt woordvoerder Erik Kroeze van de NS aan EditieNL. "Veel mensen komen naar Zandvoort, de Grand Prix staat al jaren in de agenda." Met daarbovenop dus twee concerten en een voetbalwedstrijd.

In de regio Amsterdam kan NS al die reizigers niet gelijktijdig aan. Maar het helemaal niet laten rijden van de treinen wil de organisatie eigenlijk ook niet. "We zijn al langere tijd in gesprek geweest met de betrokken partijen." Er is bijvoorbeeld een gesprek geweest met Ajax. "Er was hoop dat die wedstrijd verplaatst kon worden, alleen dat is niet gelukt. Daar hebben we alle begrip voor."

Dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden, komt door meerdere factoren. "Je hebt te maken met een maximale capaciteit en een tekort aan collega's. Dit kun je niet alleen bij de vervoerder neerleggen", zegt Kroeze. "We moeten dan kijken naar de beste oplossing."

Reputatieschade

Dat dit de beste oplossing is op dit moment, betekent niet gelijk dat het voor iedereen een goede oplossing is. Bij Ronald Fiolet heerst er teleurstelling door het feit dat er geen treinen rijden. "We vinden het belangrijk dat onze bezoekers altijd gebruik kunnen maken van de trein."

Vakbond
Lees ook:
Vakbond achter staking roept op tot 'solidariteit met NS-personeel'

Hij gaat verder: "Het is vooral onzekerheid die nu bij bezoekers ontstaat. Dat wil je niet. De trein is een comfortabele manier om naar een concert te gaan, daarom is het voor ons dus ook belangrijk." Fiolet wil dat het gebied rondom de Ziggo Dome goed bereikbaar is. "Een plek waar mensen snel weg kunnen na afloop. Maar als het verkeer vaststaat omdat er geen treinen rijden, dan raakt dat onze reputatie."