Ga naar de inhoud
Caravan en camper

Leuren met sleurhut: stallingen ook dit jaar bomvol

Taco Smit heeft 100 caravans op de wachtlijst Beeld © Editie NL

Nu de vakantie zo langzamerhand in het hele land voorbij is, moet de tent weer in de schuur en de caravan weer in de stalling. Tenminste, als er plek is. Want caravanstallingen zitten propvol. "We krijgen iedere dag aanvragen, maar er komen maar twee plekken per jaar vrij."

Jan Veenink van Caravanstalling Veenink heeft zowat een dagtaak aan het beantwoorden van telefoontjes en mailtjes van caravaneigenaren die een plekje zoeken. "We doen niet aan wachtlijsten want die zouden echt gigantisch worden", zegt Jan Veenink tegen Editie NL. "Aan het begin van de coronaperiode begon voor ons de drukte. Daarvoor was het ook wel vol, maar niet zoals nu."

De stalling op het boerenbedrijf in Zeewolde staat helemaal vol, voornamelijk met caravans uit het Gooi, Amsterdam en Almere. "We worden wel zo'n vier keer per dag gebeld met de vraag of er nog plek is. Laatst stond er zelfs iemand aan de deur met zijn caravan, dat hij hem bij ons kwijt wilde. Dat kon natuurlijk niet."

Er is zo weinig plek omdat er steeds meer mensen een caravan of camper hebben. "Ook zijn er veel stallingen opgeheven omdat de verzekering te hoog is of omdat ze kiezen voor zonnepanelen op hun stal." Daarnaast is het verloop ook minimaal.

"Een caravan koop je niet voor een jaartje, die heb je voor langere tijd. Dus stallen doe je ook jaren. Misschien gaan er elk jaar maar één of twee caravans weg uit onze stalling."

100 caravans op de wachtlijst

De vraag naar stalling is dus veel groter dan het aanbod. Dat ziet ook Taco Smit van Buikema Stalling en Onderhoud. "Ik heb honderd caravans op de wachtlijst staan. Sinds corona is het echt hard gegaan. Dat zie ik ook bij collega's." Volgens Smit hebben veel mensen tijdens de pandemie een camper of caravan gekocht, sommigen hebben deze nu pas gekregen en zijn daardoor dit jaar pas op zoek naar een stalling. "Je moet hem toch ergens kunnen stallen, thuis op de stoep mag niet."

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse kampeerder kiest vaker voor vouwwagen: 'Goedkoper dan caravan'

Thuis stallen?

Een caravan op je stoep parkeren mag niet zomaar. De regels daarvoor verschillen per gemeente. Op de meeste plekken geldt dat je je caravan of camper wel op je eigen oprit mag zetten, maar dan mag-ie niet voorbij de zogenaamde 'rooilijn' komen. Dat is de grens tussen je eigen grond en de openbare weg. Op de openbare weg mag je je caravan maar maximaal drie dagen parkeren. Staat-ie er langer dan riskeer je een boete van 90 euro.

De oplossing is volgens Smit dat er meer stallingen gebouwd moeten worden. "Veel boeren die een stalling hebben, stoppen ermee omdat het te veel gedoe is, ze zijn er te veel tijd mee kwijt. Wij zijn puur een caravanstalling en we doen ook reparaties." Smit heeft de site topstallingen.nl opgericht, daar zitten grote stallingsbedrijven aan gekoppeld. "Wij hebben samen wel 10.000 caravans staan. Maar het aantal beschikbare plekken wordt alleen maar minder."

Bekijk ook:

01:41