Ga naar de inhoud
Artsen zonder Grenzen

Ter Apel vergeleken met vluchtelingenkamp Moria: 'Ook hier gebrek aan alles'

Sanne werkte in kamp Moria (rechts) Beeld © EditieNL/ANP

De situatie in Ter Apel wordt door Artsen zonder Grenzen vergeleken met het beruchte vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos. De omstandigheden in het Griekse vluchtelingenkamp worden vaak als 'mensonterend' beschreven. En dat is nu volgens Artsen zonder Grenzen ook in Ter Apel het geval. Een terechte vergelijking?

Een gebrek aan medische zorg, bedden en sanitair. Gynaecoloog Sanne van der Kooij ging een paar jaar geleden naar het Griekse vluchtelingenkamp om daar hulp te bieden. Ze ziet zeker parallellen tussen Ter Apel en Moria. "Er was in Moria een gebrek aan alles. Dat is hier ook het geval", zegt Van der Kooij tegen EditieNL.

"Ik heb geprobeerd basis medische zorg te verlenen met de middelen die we hadden", vertelt ze. "Vaak staat er een hele lange rij voor de eerste hulp. Ik heb verschillende dingen gezien: uitzichtloosheid, allerlei medische problemen van huidklachten tot luchtwegproblemen. Ook veel paniekaanvallen: mensen zitten in wanhoop en weten niet meer wat ze moeten doen."

Amper
Lees ook:
Amper wc's, mensen met wonden, infecties en huiduitslag: wie helpt de mensen bij Ter Apel?

Vooral het gebrek aan (medische) middelen is volgens de gynaecoloog vergelijkbaar. "Er waren te weinig spullen en te weinig dokters om te helpen." De situatie in Ter Apel is voor Van der Kooij heftig om te zien, zeker door haar eigen ervaringen. "Het is verschrikkelijk dat dit zo ver heeft kunnen komen. Dit had niet mogen gebeuren", vindt ze.

'Samen oplossen'

Van der Kooij is het er niet mee eens dat sommige mensen spreken over 'gelukszoekers'. "Niemand verlaat z'n eigen omgeving als-ie niet wanhopig is", zegt ze. "Mensen zijn genoodzaakt om hun land te verlaten. Het zijn mensen die willen overleven en een toekomst willen. Ze hebben net zoveel recht daarop als jij en ik."

Ze overweegt om zelf naar Ter Apel te gaan, om daar te helpen. Al heeft ze ook haar werk in het ziekenhuis. "Maar ik denk erover na, ja", aldus Van der Kooij. "Het zou niet zo mogen zijn. We moeten het met elkaar oplossen."

'Helse toestanden'

Ook wat betreft Ingeborg Beugel, correspondent in Griekenland, kent de situatie in Moria. "Dat is het symbool geworden voor horrorkampen in Griekenland", zegt ze. "Helse toestanden", zo beschrijft ze Moria. "Op het hoogtepunt in 2019 was er plek voor 2000 mensen en zaten er 22.000."

De omstandigheden in zo'n kamp zijn volgens haar niet te bevatten: "Alle mensen die in Moria werkten en hulp verleenden moesten psychische hulp daarna."

Artsen
Lees ook:
Artsen zonder Grenzen gaat helpen in Ter Apel: 'Omstandigheden mensonwaardig'

De vergelijking tussen daar en hier is volgens haar terecht. "Het was hier in orde en die opvangplekken zijn uitgekleed. Het is beschamend vanuit Nederland", vindt Beugel. "Nederland heeft geen noodtoestand en moet z'n zaakjes op orde hebben. Vluchtelingen worden zo gedemoniseerd in de Nederlandse politiek."