Ga naar de inhoud
Meteorologen ontslagen

Weersverwachting cruciaal voor evenementen: 'Moest schuilen in container'

Hoewel de weersverwachtingen grotendeels goed waren voor Lowlands dit jaar kwamen de poncho's er toch nog aan te pas op vrijdag Beeld © ANP

Het weer kan een evenement maken of breken. Maar dat ook een weersverwachting al roet in het eten kan gooien bleek onlangs in Hongarije. Daar werd een evenement afgelast door voorspelde onweersbuien. Die buien bleven uit en de meteorologen werden ontslagen. Ook in Nederland zijn evenementen erg afhankelijk van de weersverwachting. Er wordt dan ook serieus naar gekeken. "Voorheen waren we nog niet zo bezig met het weer en toen ging het mis."

Hoewel het als bezoeker van een evenement natuurlijk vervelend is als je een buitje op je hoofd krijgt, kun je je daar nog wel tegen wapenen met een poncho of paraplu. Maar als een evenement bijvoorbeeld te maken krijgt met stortbuien of windhozen, vereist dit natuurlijk een stuk meer voorbereiding om de veiligheid te garanderen.

Weercoördinator Patrick van Lint van het Groningse festival Noorderzon weet maar al te goed hoe belangrijk het is om de weersomstandigheden op de voet te volgen. "We hebben hier 20.000 bezoekers per dag en daar heb je toch verantwoordelijkheid voor."

Meteorologen
Lees ook:
Meteorologen in Hongarije ontslagen 'na foute voorspelling'

"Jarenlang kregen wij advies via de weermensen van vliegveld Eelde maar later zijn we het in eigen beheer gaan doen met hulp van een professioneel weerbedrijf", vervolgt Van Lint. "Als ik echt vragen heb, dan kan ik altijd terugvallen op het weerbedrijf. Zo heb ik vorig jaar wel een paar keer gebeld, omdat ik toch vreesde dat het mis zou gaan vanwege onweer en windstoten."

Noodweer

"Voorheen waren we nog niet zo bezig met het weer en toen ging het ook mis", zegt Van Lint. "In 2009 was er een weeralarm en werden we gesommeerd de boel te sluiten vanwege noodweer. Toen was het op het terrein toch wel spannend. Ik heb moeten schuilen in een container."

"Weer is vooral belangrijk om te zorgen dat zaken goed worden vastgezet en los materiaal wordt verwijderd. Tenten mogen niet omvallen natuurlijk", legt Van Lint uit. "Bij extreem weer is er overleg met de autoriteiten en kan er worden overgegaan tot ontruiming. Bij extreme regenval is er kans op onderkoeling en moet er ruimte gemaakt worden om te schuilen. Bij hitte houden we de temperatuur in de gaten in de tent en delen we water uit."

Petitie

Meer dan veertig weermannen uit verschillende landen ondertekenden een petitie waarin ze opkwamen voor de Hongaarse meteorologen. Eén van hen was buienradar meteoroloog Marc de Jong. "Ik heb hem ondertekend omdat het nergens op slaat dat ze zijn ontslagen. Het is heel erg moeilijk om zware buien te voorspellen."  

Weerpresentatoren
Lees ook:
Weerpresentatoren steunen Hongaarse collega's na ontslag om 'foute verwachting'

"We noemen het popcornbuien, omdat ze opkomen als popcorn. Als je olie en maïskorrels in de pan gooit dan ploft de één meteen, de ander veel later of juist helemaal niet.", vervolgt De Jong. "Zo werkt het ook met buien. Je kunt wel zeggen dat de bui eraan komt, maar het is heel moeilijk te voorspellen waar 'ie precies valt."

Toch is het volgens De Jong belangrijk voor evenementen om de weersverwachting nauw in de gaten te houden. "We hebben onlangs bij de Vierdaagse gezien dat het evenement door voorspelde hitte een dag is verplaatst. En in het verleden hebben we helaas ook gezien dat het mis kan gaan vanwege het weer. Zoals bij het Belgische Pukkelpop, waar doden zijn gevallen door zware windstoten of bij de Vreugdevuren in Scheveningen."

Evenementbewaking

Het is daarom volgens De Jong aan te raden om niet alleen op het weerbericht te vertrouwen, maar om ook samen te werken met professionele meteorologen. "Wij hebben daar een woord voor: evenementbewaking. Als je alleen afgaat op de weersverwachting van je iPhone, dan ben je toch onvolledig. Zo'n bericht is meestal gebaseerd op slechts één model terwijl wij kijken naar veel meer modellen."

"Er zijn talloze meteorologen die voor evenementen voorspellingen doen", vervolgt De Jong.  "Uiteindelijk is het wel aan de organisatie om de definitieve beslissing te nemen."

Drukteplanning

Van Lint legt uit dat het weer hiernaast ook een rol speelt in het monitoren van de drukte. Wanneer mooi weer verwacht is kunnen we hier bijvoorbeeld ook de personeelsbezetting op aanpassen. Dit jaar hebben we in ieder geval gelukkig nog geen ingrijpende maatregelen hoeven doorvoeren.