Ga naar de inhoud
Schouderaandoening detecteren

Artsen zoeken bedrijf dat zelfgemaakt prototype op grote schaal kan bouwen

Neuroloog Bart van Nuenen met het prototype Beeld © Editie NL

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zoekt een bouwer van fitnessapparatuur die een apparaat kan bouwen waarmee een schouderaandoening is op te sporen. Artsen bouwden zelf een prototype en zijn nu op zoek naar iemand die het apparaat op grote schaal kan bouwen.

Het apparaat dat gebouwd moet worden lijkt op een gewichthef-apparaat. Het moet het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) snel kunnen vaststellen. Een aandoening die veel bij jonge mensen voorkomt die bijvoorbeeld als schilder, stukadoor of kapper werken. Zij hebben dan last van een afgeknelde zenuw. Ook mensen die intensief zwemmen of roeien kunnen er last van hebben.

Uitvinder
Lees ook:
Uitvinder laat slang lopen met robotpoten

Artsen van het Catharina Ziekenhuis ontwikkelden een test die meteen kan aangeven of iemand dit syndroom heeft of niet. "Het is een test waarbij patiënten de armen omhoog moeten houden in een hoek van negentig graden en 3 minuten lang ritmisch moeten knijpen in de handvatten van de meter", legt neuroloog Bart van Nuenen uit aan Editie NL. "Een knipperend lampje geeft het tempo aan. Voor een gezond iemand een vrij eenvoudige inspanning, voor een TOS-patiënt is het niet te doen."

Omdat er nog geen wereldwijde standaard is om deze aandoening vast te stellen gingen onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis hiernaar op zoek. Aan de keukentafel werd met een oude schildersezel en wat tie-wraps een prototype gebouwd.

Het apparaat is getest en het is wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Nu moet het dus op grote schaal gemaakt worden. Normaal gesproken maken bedrijven als Medtronic of Philips dit soort apparaten, maar omdat het specifiek om een fitnessapparaat gaat, is dat nu niet het geval."

Medtronic laat aan Editie NL weten niet specifiek apparatuur te maken die deze aandoening kan detecteren. "Medtronic ontwikkelt met name medische technoligie die bedoeld is om aandoeningen te verhelpen en te behandelen."

Philips maakt wel apparaten die een diagnose kunnen stellen maar houdt zich daarvoor ook veel bezig met onderzoek. En dat is in dit geval al gedaan door het Catharina Ziekenhuis.

'Bouwtekeningen liggen klaar'

Het Catharina Ziekenhuis gaat samen met de Fontys Hogeschool Eindhoven op zoek naar een fabrikant. "Als het expertisecentrum van Nederland hebben wij contact met alle centra in de wereld die ertoe doen op dit zorggebied. De bouwtekeningen van het apparaat liggen klaar. Nu nog een leverancier die in dit avontuur wil stappen en wil helpen de wereld voor veel TOS-patiënten een stukje beter te maken."