Ga naar de inhoud
Grote verschillen

Overlevingskansen kanker ongelijk: 'Alvleesklierkanker is ingewikkeld'

Foto ter illustratie Beeld © ANP

De overlevingskans van patiënten met kanker is de afgelopen jaren flink gestegen, blijkt uit nieuwe cijfers. Maar de overlevingskansen verschillen erg per soort kanker: bij sommige soorten zat er juist helemaal geen vooruitgang in. Hoe kan dat?

Bij bijvoorbeeld bloedkanker is te zien dat de overlevingskans (vijf jaar na de diagnose) de afgelopen decennia flink is toegenomen. "Bloed- en lymfeklierkanker kennen beiden subtypes met andere prognoses en verloop. Over het algemeen is de overlevingskans bij al die soorten toegenomen en dat is goed nieuws", zegt hoofdonderzoeker hemato-oncologie Avinash Dinmohamed van het IKNL.

Gerichte behandeling

Die toename komt volgens hem door meerdere factoren. "Zo hebben er in de afgelopen jaren innovaties in geneesmiddelen plaatsgevonden en is gerichte behandeling op maat mogelijk." Als voorbeeld geeft hij chemotherapie, dat voorheen te toxisch was voor minder fitte mensen. "Nu is het mogelijk deze groep beter te behandelen door bijvoorbeeld gerichte immunotherapie te geven, zodat niet het hele immuunsysteem wordt platgelegd."

Overlevingskans
Lees ook:
Overlevingskans kankerpatiënten in tien jaar tijd flink gestegen

"Ook geven we goede antibiotica zodat patiënten niet overlijden aan de complicaties van de behandeling. Daarnaast wordt er meer getransplanteerd met stamceldonoren en zijn er middelen om in te grijpen bij mutaties", vervolgt Dinmohamed.

Er worden ook constant klinische studies uitgevoerd en toegepast op patiënten. "Daar moeten we vooral mee door blijven gaan. We hopen uiteindelijk ook de bloedkanker-varianten die nu nog niet te genezen zijn, zoals chronische leukemie, ook te kunnen genezen.”

'Ingewikkelde ziekte'

Zo hard als de ontwikkelingen bij deze soorten kanker gaan, zo moeizaam gaat het in sommige anderen gevallen. Bij alvleesklierkanker bijvoorbeeld, waarbij de overlevingskans onder de 30 procent ligt. "Het is een ingewikkelde ziekte", zegt chirurg alvleesklierkanker Marc Besselink van het Amsterdam UMC.

"Je kunt niet zoals bij darmkanker in de darm kijken – dat gaat helaas niet bij de alvleesklier. Het is een plat orgaan dat bovenop belangrijke bloedvaten ligt. Daar kom je moeilijk bij. En de tumor is agressief en kan makkelijk uitzaaien via die belangrijke bloedvaten."

Ook ontdekken veel patiënten pas vrij laat dat ze de ziekte hebben. Bij uitzaaiingen maakt dat de kans op genezing kleiner. "Ze ontdekken het pas laat, omdat er weinig klachten zijn. Het gaat dan om vage buikklachten en gewichtsverlies."

Ruim
Lees ook:
Ruim helft van de kinderen haalt geen prik tegen baarmoederhalskanker

Wat ook meespeelt is dat zes op de tien patiënten met alvleesklierkanker helemaal niet behandeld wordt. "We weten niet precies waarom en willen dat onderzoeken", zegt Besselink. De arts denkt dat het ermee te maken kan hebben dat verzwakte patiënten de behandeling niet meer kunnen of willen doorstaan.

"Ook kan het zijn dat patiënten de behandeling bij voorbaat niet ondergaan, omdat we weten dat de chemotherapie helaas niet goed werkt. Rondom de kankercellen zit steunweefstel die chemo niet doorlaten waardoor de chemo er moeilijk bijkomt", legt hij uit.

Nieuwe ontwikkelingen

Toch zijn er ontwikkelingen: "Er is een nieuwere behandeling mogelijk waarbij het in sommige gevallen wel lukt om de tumor operatief te verwijderen. Niet iedereen is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen – en die gaan snel."

Vanuit Nederland is de grootste onderzoeksgroep ter wereld gevormd die onderzoek doet naar alvleesklierkanker. "De groep bestaat nu twee jaar en de resultaten zijn niet meegenomen in de nieuwste cijfers van het IKNL. Er is hoop dat de kans op overleven ook voor alvleesklier kankerpatiënten toeneemt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore