Ga naar de inhoud
Prullaria?

Souvenirs scoren op vakantie: 'Er kan emotie aan hangen'

Neurowetenschapper Chantal van den Berg legt uit waarom we graag souvenirs kopen Beeld © EditieNL

Een magneet uit Milaan of een sleutelhanger van de Sagrada Familia. Nu de vakantie er voor een groot deel van Nederland weer opzit, kunnen de koffers weer uitgepakt worden. Grote kans dat daar souvenirs van je vakantieadres uitkomen. Het lijken stuk voor stuk prullaria, maar waarom blijven we het dan toch kopen?

Eindelijk op vakantie: het zorgt ervoor dat je in een ontspannen toestand verkeert. Daardoor ben je sneller geneigd om iets te kopen, zegt neurowetenschapper Chantal van den Berg.

Maar we willen vooral graag iets hebben wat ons aan de vakantie doet herinneren: "Dat kan ook met prullaria zoals een magneet of een schudbol. Zulk soort souvenirs roepen thuis het mooie gevoel van die ene vakantie op. Het is dus echt een aandenken." Ook kopen we souvenirs voor mensen die er niet bij waren, om zo toch een gevoel van samenzijn te creëren.

Emotie

Souvenirs kopen is volgens Van den Berg eigenlijk voor iedereen herkenbaar. Het gaat vaak om goedkope souvenirtjes, maar toch hangen we er veel waarde aan. "Het gaat om het gevoel en niet om de kwaliteit van het product. Je kunt aan bijvoorbeeld een magneet een enorme emotie hangen."

Zwarte
Lees ook:
Zwarte slang lift mee in dakkoffer vanaf vakantieadres

Die emotie wordt dan thuis weer opgeroepen. "Het feelgoodmoment wordt als het ware teruggehaald", legt de neurowetenschapper uit. "In je hoofd wordt bijvoorbeeld een verbinding gemaakt met de keer dat je in Brussel was, of die keer dat je in Barcelona zo lekker hebt gegeten."

Lange traditie

De traditie om souvenirs mee te nemen bestaat al heel lang. "Dan denk ik bijvoorbeeld aan de tijd dat de VOC nog uitvoer en vervolgens terugkwam naar Nederland. Het ging daarbij om allerlei producten. Maar ook om objecten van plekken waar ze waren geweest", zegt toerismedeskundige Martijn Smeenge van Breda University of Applied Sciences.

Miniklompen

Ook toeristen die naar Nederland komen, nemen maar wat graag souvenirtjes mee. "De clichématige producten zijn populair", zegt Smeenge. "Denk aan miniklompen, een magneet of sleutelhangen van een molentje, tulpenbollen en zelfs kaas."